Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 27.07.2013.
  • Sisačko-moslavačka

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Sisačko-moslavačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 186
  • 17
  • 0

Narednih dana na ranijim sortama vinove loze očekujemo stadij mekšanja i promjene boje bobice. Porastom količine šećera u grožđu raste opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni. U ovoj razvojnoj fazi loze predlažemo primjenu botriticida Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Mythos SC, Botril 300 SC, Cezar, Botrycid. Karenca za pripravke Switch i Teldor iznosi 21 dan, a za ostale navedene pripravke 28 dana. Navedenim pripravcima moguće je tretirati samo zonu grožđa. Pri odabiru botriticida prednost treba dati pripravku koji je tijekom vegetacije najmanje korišten, tj. ne preporuča se korištenje istog pripravka više od dva puta.

Zbog fenološkog stadija vinove loze i veličine bobica nema opasnosti od zaraze bobica s peronosporom, ali radi očuvanja lisne mase i očvršćivanja bobica predlažemo primjenu pripravaka na osnovi bakra.

U suzbijanju pepelnice preporučujemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora.

Karenca za pripravke na osnovi bakra i sumpora iznosi 35 dana.

Tretiranje je potrebno obaviti u večernjim satima jer pripravci na osnovi sumpora pri visokim temperaturama zraka mogu uzrokovati fitotoksične promjene.

Podsjećamo da je karenca najkraće razdoblje, izraženo brojem dana, koje mora proći od primjene sredstva za zaštitu bilja do berbe.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Autor: Suzana Slovic, dipl. ing. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner