Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje vina
  • 16.12.2023. 09:00

Na snazi su nova EU pravila o označavanju vina, što s proizvedenima prije 8. prosinca?

Vina i aromatizirani proizvodi od vina koji se stavljaju na tržište moraju sadržavati dodatne podatke. Njih je moguće navesti na etiketi, ali i koristiti mogućnost e-etikete.

Foto: Depositphotos/nikitos1977
  • 1.033
  • 69
  • 0

Nova EU pravila o označavanju vina i aromatiziranih proizvoda od vina koji se stavljaju na tržište, stupila su na snagu 8. prosinca. 

Prema njima, na etiketi je, uz ostale obvezne podatke, obvezno navesti sljedeće:

  • popis sastojaka,
  • nutritivnu deklaraciju (energetska vrijednost/energija (E) i sadržaj hranjivih tvari) te
  • najkraći rok trajanja, odnosno datum minimalne trajnosti za dealkoholizirana vina.

Pravila kažu, navedeni popis sastojaka i nutritivna deklaracija mogu se navesti na etiketi ili korištenjem elektroničkog sredstva za pružanje informacija (QR kod, ostali 2D kodovi, barkod, čip). Dakle, uvedena je mogućnost e-etiketa s tim da se ističe da energetska vrijednost/energija (E) i alergeni moraju biti navedeni zajedno s ostalim obveznim podacima i kad su popis sastojaka i nutritivna deklaracija pružene korištenjem elektroničkog sredstva.

Elektroničko označavanje

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, e-etikete povezuju se s informacijama na internetu te su dostupni potrošačima, a pružaju se putem crtičnog koda bilo koje vrste (navedeni QR, ostali 2D kodovi, barkod, čip).

S tim da one koje u sebi sadrži nutritivnu deklaraciju odnosno popis sastojaka ne smije sadržavati nikakve druge informacije (ne smiju se prikupljati niti pratiti korisnički podaci, ne prikazuje se s drugim podacima namijenjenim za prodaju ili stavljanje na tržište).

Novosti u označavanju primjenjuju se na kategorije proizvoda od vinove loze: vino, mlado vino u fermentaciji, likersko, pjenušavo, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo, biser vino, gazirano biser vino, mošt, djelomično fermentirani mošt, koncentrirani mošt, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa te aromatizirane proizvode od vina. 

Što s ranije proizvedenim vinima?

Dakle, da bi se stavljala na tržište morat će se dopuniti etiketa ili iskoristiti elektronski način. A što je s prije proizvedenima?

"Vino i aromatizirani proizvodi od vina koji su proizvedeni prije 8. prosinca 2023. mogu se stavljati na tržište do isteka zaliha", ističe Ministarstvo. 

Detaljne upute o označavanju vina i aromatiziranih proizvoda od vina pronađite ovdje

Dodaju i da se kategorije proizvoda od vinove loze smatraju proizvedenima kad je dovršen proces alkoholne fermentacije te kad postignu svojstva i zahtjeve utvrđene za predmetnu kategoriju proizvoda, što uključuje i provedbu odobrenih enoloških postupaka (pojačavanje, dokiseljavanje, otkiseljavanje i dealkoholizacija).


Tagovi

Označavanje vina Nova pravila Vina za tržište Etiketa E-etiketa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).