Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima u vinogradu
  • 23.12.2023. 12:00

Najvažniji radovi u vinogradu tijekom zimskog razdoblja

Upute za svaki od zimskih radova koje treba obaviti u vinogradu tijekom mjeseci pred nama.

Foto: Depositphotos/chiyacat
  • 6.965
  • 369
  • 0

Godišnji ciklus vinove loze možemo podijeliti na dva razdoblja - vegetacija i zimsko mirovanje. U periodu jesen-zima od radova u vinogradu izdvajaju se gnojidba, duboka obrada tla, zaštita loze od niskih temperatura i rezidba. Stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo Alen Predić, viši stručni suradnik u PSSRS dao je kratke upute za svaki od zimskih radova koje treba obaviti u vinogradu.

Gnojidba vinograda se može obavljati tijekom cijele godine, ali zbog različitih faktora pretežno se izvodi u jesen i rano proljeće i jedan dio tijekom vegetacijskog perioda. Klimatski uvjeti i vrsta gnojiva u najvećem stupnju određuju vrijeme izvođenja.

"Po vremenu, tehnici izvođenja i utjecaja na lozu razlikuju se redovno, koje se obavlja u periodu mirovanja, i prihranjivanje loze koje se vrši tijekom vegetacijskog razdoblja", podsjeća Predić. 

Organska i mineralna gnojiva

Redovno gnojenje se na težim tlima obavlja isključivo u jesen, a na lakšim i s lakše topljivim gnojivima može i u proljeće. Pravovremeno izvođenje omogućuje da se do početka vegetacijskog perioda izvrši mineralizacija organskih gnojiva i migracija hranjivih elemenata do rizosfere. Vrši se organskim i mineralnim gnojivima.

"Organska gnojiva, stajnjak i kompost, unose se u jesen na dubinu od 15 do 20 cm. Ovisno o veličini parcele, sustava uzgoja loze i raspoložive tehnike mogući su različiti postupci njegovog unošenja u tlo", kaže stručnjak i dodaje da se mineralna gnojiva unose u tlo u jesen, proljeće i tijekom zime ako vremenski uvjeti to omogućavaju.

Teže topiva, fosforna i kalijeva, i kompleksna gnojiva u kojima ova dva elementa dominiraju se unose u jesen, a jednokomponentna dušična isključivo u proljeće.

"Tehnika unošenja mineralnih gnojiva može biti različita: rasipanje po cijeloj površini neposredno pred duboku obradu tla, unošenje na dubinu do 35 cm pomoću plugova podrivača s depozitorom i injektiranje kada su u pitanju tekuća", precizira Predić.

Obrada tla

Osnovna podjela obrade tla se temelji na dubini i vremenu izvođenja i dijeli se na duboku, koja se izvodi tijekom zimskog mirovanja loze, i plitku koja se višekratno izvodi tijekom vegetacije. Duboka obrada obuhvaća podrivanje, jesensku duboku obradu i zagrtanje.

Podrivanje se izvodi pomoću posebnih traktorskih plugova podrivača. "Glavno obilježje ove radnje je da se tlo u međurednom prostoru, na udaljenosti 1 do 1,5 m od reda, proreže i rastrese", ističe, napomenuvši da nož podrivača mora biti oštar kako ne bi dolazilo do čupanja debljih korjenova.

Dubina podrivanja se kreće od 40 do 70 cm ovisno o klimatskim i zemljišnim uvjetima, a izvodi se u jesen u razdoblju od otpadanja lišća do jačeg smrzavanja tla.

Zagrtanje loze

U klimatskim uvjetima u kojima se tijekom zime javljaju temperature niže od -15°C obavlja se zagrtanje kako bi se stablo loze zaštitilo od smrzavanja. Pri tome se znatan dio zemlje nabacuje na red u obliku gredica ili humka na svaki trs pojedinačno.

Sloj zemlje koji se nabacuje prilikom zagrtanja ovisi o obliku trsa, širine međurednog prostora, tipa tla i sredstava s kojima se vrši, također poslije otpadanja lišća.

Ovisno o ekološkim uvjetima i ciljevima koji se žele postići rezidba loze se obavlja u različito vrijeme. Ona tijekom zimskog mirovanja se naziva još i rezidba na zrelo. 


Tagovi

Zimsko mirovanje loze Radovi u vinogradu Zima u vinogradu Obrada zemljišta Zaštita loze Rezidba loze Alen Predić Gnojidba vinograda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.