Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mađarska
  • 09.08.2024. 10:30

Nikad ranija berba bijelog grožđa: Čini se da ćemo biti nova mediteranska regija

Mađarska klima uskoro možda više neće biti idealna za uzgoj sorti za bijela vina, objasnio je klimatolog Peter Szabou

Foto: Shutterstock/U. J. Alexander (ilustracija)
  • 157
  • 37
  • 0

Cijeli jedan mjesec uranila je berba grožđa u Mađarskoj. Vinogradari u zapadnom dijelu ove zemlje, ne tako daleko od nas, već početkom kolovoza su započeli berbu bijelih sorti, a tako nešto ne pamte ni oni iskusniji uzgajivači, javlja Reuters.

"Ne sjećam se da smo ikada brali ovu sortu grožđa ovako rano. Uranili smo barem mjesec dana,", rekao je vinogradar kod jezera Balaton, Laszlo Kerek, koji ranu berbu pripisuje "ničemu drugom nego klimatskim promjenama".

Pojačane temperature

Srpanj je bio najtopliji mjesec u Mađarskoj od početka praćenja temperature 1901. godine, otkrila je Nacionalna meteorološka služba. Također, mađarske vinogradarske regije zabilježile su povećanje sume aktivne temperature od 25%, koja označava akumulaciju srednje dnevne temperature, objasnio je klimatolog sa Sveučilišta Eotvos Lorand, Peter Szabou

"Naši modeli pokazuju da će suma aktivne temperature nastaviti rasti, a mađarska klima tada više neće biti idealna za bijelo vino", rekao je Szabo. 

Savjetuje mađarskim proizvođačima, od kojih više od dvije trećine proizvodi grožđe za bijela vina, da razmisle o uzgoju sorti za crna vina, koja su prikladnija za topliju klimu.

Prilagođavanje nužno

Ipak, vinari smatraju da će se uspjeti prilagoditi toplijoj klimi i uz poneku promjenu u sljedećim desetljećima nastaviti proizvoditi tradicionalna bijela vina.

"Čini se da ćemo biti nova mediteranska regija, tako da ova promjena možda neće nužno biti nepoželjna za mađarsko vinarstvo, ali moramo se prilagoditi", rekao je Peter Varga, vlasnik vinarije Varga, smještene uz jezero Balaton, koja godišnje proda 15 milijuna butelja. 

Ovdje već rade na strategijama za smanjenje izloženosti grožđa sunčevoj svjetlosti i razmatraju sadnju novih loza na istočnim, umjesto južnim padinama, radi prilagodbe toplijim uvjetima.


Tagovi

Mađarska Balaton Berba grožđa Bijelo grožđe Klimatske promjene


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lepota prirode i moj ljubimac #Ruralfoto #životinje #priroda