Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba
  • 17.10.2013. 08:01

Nova pravila berbe

Ranije sorte već su obrane, moštovi su prvorazredni, grožđe je prilično zdravo, uz tek malo nepoželjnog botritisa. No, proizvođače muči to što igraju po novim pravilima

Foto: RGBStock.com
  • 616
  • 30
  • 0

Na Krndiji je u tijeku prva berba vinograda - i to, po europskim pravilima. Sve se evidentira, od svakog kilograma grožđa, mošta, do repromaterijala koji se koristi u podrumu. Slavonski vinari i vinogradari do grla su u papirologiji, i to onoj koju traži EU. Mi se u tome, već po običaju, baš i ne snalazimo, a o zakonskoj usklađenosti s europskim pravilima da i ne govorimo. No, problema s postojećim zalihama vina, zatečenim ulaskom u EU, obećavaju da neće biti. One se upisuju u novu evidenciju i prodaju s postojećom zaštitom podrijetla.

Odabir pravog trenutka berbe itekako je važan, i za kakvoću sirovine u podrumu, ali i za tip vina koji se želi proizvesti. Odnosi svih parametara moraju biti usklađeni, jer nesklad sladora i kiselina, sve se više očituje u vinu, a i poslije ih je i teže sačuvati za dužu upotrebu. No, proizvođače ne muči ni kvaliteta grožđa, ni botritis, a ni berba koja je izvrsna ove godine. Ovo je prva berba prema europskim pravilima igre, koja su vrlo temeljita. Za sve one koji drže proizvode od grožđa i vina, u komercijalne svrhe, obaveza je vođenja svih tehničko tehnoloških postupaka i količina. Iako je uredba na snazi već dvije godine, mnogi se vinari još ne snalaze. U pripremi je i ključna reforma za domaću vinogradarsko-vinarsku branšu, i to s temeljnim dokumentima, Zakonom o vinu i kontroli proizvoda.

Kao i uvijek - u zadnji čas, i u loše odabran trenutak - u berbi, kada su proizvođači u najvećem poslu, dolazi do najvećih promjena, a pripremili se nisu. Kako bi kompletna zaštita podrijetla trebala izgledati, vinari još ne znaju, a s ulaskom u EU se puno toga promijenilo - ne samo u vezi označavanja na etiketi, već i u evidencijama vina, grožđa i mošta.

Za dozrijevanje atipična godina, berba se dobrano razvukla, za graševinu i do polovice listopada. I dok čekamo završetak prve berbe u EU, kod nas se o tome što nakon nje - malo vodilo računa. Zato je Zakon o zaštiti izvornosti od iznimne važnosti za ruralni razvoj. U tijeku je jedan pomak koji je vrlo značajan za budućnost hrvatskog vinarstva. I bit će to kao u svim razvijenim vinarskim zemljama, točno definirane regionalnosti, ključne za kvalitetu, prepoznatljivost i cijelu filozofiju marketinga vina. Dugo vinari priželjkuju takve zakone, da se napravi malo reda, u cijeloj poljoprivredi, a naročito - u vinogradu.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Berba Vino Reforma Označavanje Zaštita izvornosti Zalihe vina Zaštita podrijetla