Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova vinarija
  • 05.03.2024. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Novi međimurski vinski brend St. Jerome nastao na temeljima podruma Štrigova

Legendarna vinarija Štrigova s novim je vlasnicima doživjela potpuni preobražaj, a rezultate višegodišnjeg truda pokazali su na predstavljanju u Zagrebu

Foto: Marinko Petković
  • 876
  • 72
  • 0

Vinska scena Hrvatske bogatija je za još jedan novi brend, za još jednu novu vinariju. Naime, u vinogradarskom centru Međimurja, u Štrigovi, osnovana je vinarija St. Jerome, koja je ponikla na temeljima Podruma Štrigova koji je 2019. kupila varaždinska poduzetnička obitelj Rudolfa Kišičeka.

"Naša vizija od samog začetka projekta je posvetiti se sortama koje su se već dokazale uspješnima u međimurskom kraju, izraziti ih vjerodostojno, s osjećajem za podneblje i specifične položaje vinograda", rekao je ponosni vlasnik Rudolf Kišiček, koji s iskustvom od 89 godina drži da je "vino lijek, koji treba redovito konzumirati".

Dodao je kako je podrum koji su kupili bio dosta zapušten, a u obnovi su koristili svoje dugogodišnje iskustvo. Nakon pet godina investicija i angažmana novih kadrova, uvođenja novih vinogradarskih i vinarskih praksi te, kada su vina dosegla zamišljenu razinu kvalitete, dodijelili su mu novo ime - St. Jerome. To je, kažu, naziv koji baštini dugačku povijest vinarije i međimursku tradiciju, izveden iz imena Svetog Jeronima rođenog u antičkom Stridonu, današnjoj Štrigovi, koji ujedno simbolizira novi početak.

Selekcija grožđa na 65 ha vinograda

Kako se čulo, radi se o pušipelu, sauvignonu bijelom, chardonnayu, muškatima i tramincu, skoro pa 10 sorata s 220.000 sadnica. Iz tog su razloga angažirali mladog i istovremeno iskusnog enologa iz Slovenije, Klemena Jungera, koji je iskustvo stjecao u vodećim austrijskim vinarijama i koji je dobro upoznat s potencijalima navedenih sorti i podnebljem Međimurja, Štajerske i Steiermarka. 

cd
Autohton sortimenet Međimurja je okosnica nove vinarije

Junger, naglasili su, ima jasnu viziju o vinogradima, kojih St. Jerome ima oko 65 hektara, kao i o podrumu. Pristupa se promišljeno, s višestrukim berbama po sorti, strogom selekcijom grožđa, s minimalnom intervencijom i iznimno niskim sulfitiranjem vina.

Rezultate petogodišnjeg rada obitelj Kišiček i njihov glavni enolog predstavili su javnosti i predstavnicima trgovine u hotelu Zonar u Zagrebu. Na predstavljanju je direktor vinarije Karlo Kramar predstavio obiteljsku viziju razvoja projekta koja se temelji na vinima najviše kvalitete, plasmanu na restoransko tržište i ulaganju u turizam u samoj vinariji.

Junger je pak pojasnio kako se oslanjaju na očuvanje svježine i aromatičnosti kao ključnih svojstava uz istovremeno postizanje dubine, mineralnosti i intenziteta okusa.

Znameniti predikati Štrigove

Njihova vina posjeduju gastronomsku vrijednost i idealna su za sparivanje sa širokim spektrom hrane, od mediteranske, klasične hrvatske kontinentalne, pa sve do azijske. U skladu su s modernim trendom umjerenih alkohola, a da pritom ne gube na intenzitetu i dužini okusa.

Na predstavljanju su servirani pjenušac Borealis Brut 2022 od sorte chardonnay, klasične metode, s 11% alkohola s položaja Trbučovka, dozrijevan u inoksu i u boci. Našao se tamo i Pušipel Charactere 2023 sasvim suh, s 12,5% alkohola, s položaja Vukanovec, dozrijevan 10% u slavonskom hrastu i 90% u inoksu, zatim Sauvignon Charactere 2023 sasvim suh, s 12,5% alk, s položaja Rotanić, dozrijevan 50% u slavonskom hrastu i 50% u inoksu. 

Moglo se vidjeti predstavljanje i Chardonnay Charactere 2023 sasvim suh, s 12 % alk, s položaja Trbučovka, dozrijevan 30% u slavonskom hrastu i 70% u inoksu, Muškat žuti Polemika 2023 poluslatko, s 11,5% alkohola s položaja Trbučovka, dozrijevan 100% u inoksu, kao i Traminac Prestige Polemika, slatko vino, kupaža izborne berbe bobica 2021 i izborne berbe 2022, s položaja Tkalec, a to je znameniti predikat ostao iza vinarije Štrigova, zaključio je Kramar.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija St. Jerome Rudolf Kišiček Klemen Junger Karlo Kramar Kvalitetna vina Međimurska vinarija Obnova vinarije


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.