Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Kos
  • 25.06.2023. 09:00
  • Zagrebačka, Nespeš, Sv. Ivan Zelina

Novootvorena vinarija dobila potvrdu s Decantera za Kraljevinu Zelinu i pjenušac Anita

Otvaranjem vinarija koje njeguju obiteljsku tradiciju poput ove, Zagrebačka županija jača infrastrukturu turističkih proizvoda koji privlače domaće i inozemne turiste

Foto: Matija Djanjesic
  • 5.298
  • 277
  • 0

Peta generacija obitelji Željka Kosa iz Nespeša kod mjesta Sv. Ivan Zelina njeguje stoljetnu vinsku tradiciju. Od ranih 90-ih, prije punih 30 godina, potpuno su se posvetili vinarstvu na pet hektara, a jedna je bačva doživjela čak i stoti rođendan.

U ovogodišnjem 20. izdanju Decantera, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina, broncu za vino od autohtone sorte Kraljevina Zelina i pjenušac Anita, što su obilježili otvaranjem nove vinarije, uz pomoć Vinske omotnice u vrijednosti od 700.000 eura.

Radi se o Vinariji Vina Kos, smještenoj u srcu Zagrebačke županije koja je pri kraju s procesom preuređenja i izgradnje modernog proizvodnog pogona i podruma koji je s radom započeo još krajem protekle godine. Otvaranjem vinarija koje njeguju obiteljsku tradiciju poput ove, Zagrebačka županija jača infrastrukturu turističkih proizvoda koji privlače domaće i inozemne turiste.

Vinska omotnica iz drugog pokušaja

Otac Željko i sin Karlo, inače mladi agronomi, slikovito ističu da se novi pogon, koji je duplo veći od starog, kapaciteta 100.000 litra, a ima i mogućnost proširenja, osjeti i u čaši vina. No, neće zaboraviti i tradiciju koju nastavljaju sada u modernom izdanju.

Ovaj novootvoreni kompleks objedinjuje najnovije tehnologije i stoljetnu tradiciju, a prilikom projektiranja posebno su brinuli o očuvanju tradicije pa su tako u pojedinim dijelovima podruma vidljivi segmenti koje su koristili i njihovi pradjedovi.

Željko Kos ističe da ako ima dobre volje ni razultat ne može izostati. Naime, novac iz Vinske omotnice su uspjeli dobiti iz drugog pokušaja. Umalo su odustali jer se, kako kažu, radi o velikom i zahtjevnom poslu. Međutim, uspjeli su uz pomoć radišnih konzultanata i lokalnog građevinskog tima. Istina, trajalo je u pandemiji korone, malo duže, više od tri godine, ali su na kraju zadovoljni.

Novoizgrađena vinarija

Poznati vinar i vlasnik kompleksa koji već sada prepušta dio poslovanja svome sinu jer, kako kaže, on je objeručke prihvatio nastaviti dalje s tradicionalnim obiteljskim poslom, a to je osigurao i svojim obrazovanjem. Uz sina Karla, u svakodnevnom poslu su mu velika podrška i supruga Anita, baka Fanika, sin Matej, kćer Helena te buduća snaha Katarina.

"To je važno jer dosta vinara u našem kraju, a bilo nas je 20 na početku, polako odustaje iz različitih razloga. Danas nas je ostalo pet nešto većih", drži Željko.

Podrum je srce proizvodnje vina

Prezentaciju novootvorene vinarije održao je Karlo, sin koji od malih nogu od oca preuzima vještine i zanat, a time se vidno ponosi. "Podrum je srce proizvodnje, vina ondje fermentiraju, a zatim i dozrijevaju", objašnjava Karlo dok prezentira vino mlade berbe koje još i nije spremno za distribuciju, ali je istu ekskluzivno natočio okupljenima.

Ono što u svakoj vinariji nismo u mogućnosti vidjeti je betonsko jaje, koje zapravo omogućuje proizvodnju vina različitih stilistika, a primjenjuje se kako bi se postigao što veći efekt maceracije i bogatstvo okusa. Naime, radi se o procesu koji se zbiva u bačvi ili u ovome slučaju u betonskom jajetu, poslije berbe kada mlado vino tijekom inicijalnog perioda dozrijeva s kožicom grožđa kako bi zadržalo što bogatije arome.

"Kapacitet koji proizvodimo godišnje je između 90 i 100 tisuća litara vina i pjenušaca, a maksimum do kojeg možemo ići ide i do dvostruko više. U proizvodnji kombiniramo stare bačve i novu opremu kako bi od oboje dobili ono najbolje za vaša i naša nepca", ističe ovaj mladii i poletan vinar dodavši da je njihova vina moguće pronaći u mnogim restoranima i vinotekama diljem Hrvatske.

Obilazak vinarije

Ove etikete ponosni su nositelji međunarodnih i domaćih nagrada. Vinarija je otvorena vikendom, a preko tjedna su mogući individualni i grupni posjeti.

"Neka vina odležana su do godinu ili dvije, dok neka odležavaju dulje od tri godine", naglasili su prilikom ekskluzivnog posjeta u suorganizaciji TZ Zagrebačke županije. Vinski turizam je jedan je od perjanica sektora i upravo projekti poput ovog doprinose jačanju brenda i cjelokupnom značaju turističke destinacije, jer Zelina ima već niz godina i vinsku cestu.

Vinska banka bi dobro došla

Vinska banka jedna je od ideja za koju se i obitelji Kos nada da će zaživjeti u sljedećih nekoliko godina. U njoj će kupci moći skladištiti kupljena vina, baš kao novac ili pokretnine u običnima, što nije za čuditi se jer boca kvalitetnog vina može postići visoku cijenu.

Osim inovativne ideje, koja će biti jedinstveni turistički proizvod u ovome dijelu Hrvatske, planovima obitelji Kos tu nije kraj. U planu su i razvoj ekološkog te biodinamičkog segmenta proizvodnje. Time, ističu, žele zaokružiti cjelokupnu uslugu i smisao, a potpuni prelazak na ekološku poljoprivredu bi mogao biti do 2028. godine.

Nova vinarija Kos službeno je otvorila svoja vrata manifestacijom simbolično nazvanom "Kos Winefest".  Sve okupljene ugostili su na kompleksu uz kojega je i obiteljska kuća te rustikalan objekt s restoranom koji nudi domaća i autentična jela. 


Tagovi

Željko Kos Karlo Kos Zagrebačka županija Vinska omotnica Vina Kos Betonsko jaje Kraljevina zelina


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.