Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nasada
  • 14.02.2024. 10:30

O čemu voditi računa tijekom i nakon rezidbe vinove loze?

Između ostalog, radi smanjenja infekcijskog potencijala u nasadu potrebno je redovito uklanjanje odumrlih i dijelova trsova kao i ostataka od rezidbe, ističe stručna savjetnica Karmen Karlić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.150
  • 57
  • 0

Proslavom blagdana svetog Vinka krenula je nova vinogradarska godina, a s njom i rezidba vinove loze, u čije vrijeme, ali i nakon nje, valja posebno voditi računa o nekoliko bitnih stvari. 

Kako ističe Karmen Karlić, savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, pažnju treba posvetiti mogućoj prilagođenoj rezidbi što znači manji broj i manji promjer rezova, odmicanje rezova od centralne osi, izbjegavati ih do baze te prilagodbu uzgojnog oblika. 

Kordonac ili Dvokraki Guyot - koji uzgojni oblik vinove loze odabrati?

Radi smanjenja infekcijskog potencijala u nasadu potrebno je redovito uklanjanje odumrlih i dijelova trsova kao i ostataka od rezidbe. 

Tu je i moguće odstranjivanje nekrotiziranih dijelova na označenim trsovima i/ili vraćanje trsa na 45 cm. "Po mogućnosti odraditi s vremenskim odmakom, nakon završene rezidbe, a prije vezivanja", savjetuje. 

Dodaje da se u nasadima nakon rezidbe preporučuje primjena biološkog fungicida na osnovi Trichoderma atroviride soj SC1 za prevenciju ESCE (Phaeomoniella chlamydospora), Eutipoze (Eutypa lata) i Petrijeve bolesti (Phaeoacremonium aleophilum).

Primjenjuje se na mjestima reza u razdoblju mirovanja vinove loze u danima s temperaturom iznad 10°C i relativnoj vlažnosti zraka većoj od 70% te da u danima nakon primjene (48 h) nema opasnosti od mraza ili kiše. Registrirana zaštitna sredstva možete pronaći ovdje

Savjetnica ističe i da je prije primjene sredstva za zaštitu bilja obvezno pažljivo pročitati uputu za uporabu i pridržavati se svih navedenih uputstava, ograničenja, upozorenja te mjera zaštite zdravlja i okoliša. 


Tagovi

Rezidba Rezidba vinove loze Kako Prilagodba rezova Zaštita


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".