Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 11.04.2014. 12:05
  • Krapinsko-zagorska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare

  • 48
  • 3
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je 8 dana. Zaštitu vinove loze od infekcije uzročnikom crne pjegavosti rozgve ( Phomopsis viticola) s početka vegetacije treba planirati u razmaku od 8-12 dana, ovisno o kiši. Za početak idućeg tjedna najavljena je kiša, a kako je v. loza fazi otvaranja pupova i porasta prvih listića izuzetno osjetljiva na infekcije uzročnikom crne pjegavosti, potrebno je ponoviti zaštitu fungicidima. Kvalitetnu zaštitu trsova treba provesti 1-2 dana prije kiše, pa zato treba pratiti vremensku prognozu.

Preporučujemo upotrebu površinskih organskih fungicida na bazi

mankozeba ( Dithane M-45, Pinozeb, Star 80 WP, Mankozeb, Crittox, Caiman WP, Cadillac, Mankokal, Mankonor), metirama ( Polyram DF) , ditianona ( Delan 700 WDG) ili klortalonila ( Daconil 720 SC) .

Za suzbijanje pepelnice vinove loze ( Erysiphe / Uncinula necator) koristiti pripravke na bazi sumpora ( Chromosul WG, Kossan WG, Cosavet, Kalinosul, Kumulus i dr.) u koncentracijama navedenim u uputstvima. Sumporni pripravci dobro djeluju tek na temperaturama višim od 16°C.

Od velike je važnosti na vrijeme ( prije cvatnje ) krenuti sa zaštitom od pepelnice, osobito u vinogradima gdje se je prošle godine javila u jačem intenzitetu.

Za suzbijanje lozinih grinja, uzročnica akarinoze ( Calepitrimerus) i erinoze ( Eryophies) mogu se primijeniti Demitan SC ili Ortus SC.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS). Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Autor: Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner