Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 16.05.2014. 15:00
  • Karlovačka

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 43
  • 2
  • 0

Protekli period obilježile su učestale i obilne kiše. Uvjeti za primarnu zarazu uzročnikom peronospore vinove loze bili su ostvareni još 24. travnja te je već moguća pojava prvih uljanih pjega od primarne zaraze. Naredne kiše omogućiti će ostvarivanje sekundarnih zaraza peronosporom vinove loze te savjetujemo provođenje redovitih i kvalitetnih mjera zaštite.

Vinova loza je u fazi porasta mladica koje su različito razvijene. U zaštiti vinograda protiv peronospore i crne pjegavosti savjetujemo koristiti jedan od pripravaka na osnovi cimoksanila (Curzate F, Antracol comby, Aviso DF*) ili jedan od pripravaka na osnovi fosetila (Mikal flash, Winner*, Attila*, Rival*, Alonso* i sl.).

Protiv pepelnice može se upotrijebiti jedan od sumpornih pripravaka ili neki drugi pripravak registriran za tu namjenu. Moguće je primijeniti jedan od strobilurinskih pripravaka koji djeluje i protiv pepelnice i protiv peronospore npr. Cabrio Top, Quadris i Universallis.

Grozdove moljce za sada nije potrebno suzbijati.Podsjećamo na obvezu pridržavanja propisa Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12).

Redovito voditi evidenciju o tretiranjima. Preporučene pripravke primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača. *Sredstvima je ukinuta registracija. Krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015.

Margita Budiselić Kutle, dipl. ing. agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner