Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 30.05.2014. 15:00
  • Krapinsko-zagorska

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 70
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda prošlo je 7 dana. U tom periodu ostvareni su uvjeti za jednu jaču infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola). Palo je, ovisno o lokalitetu, od 25 mm do 30 mm kiše/m². Za vikend je najavljena kiša, pa vinogradare koji su za prethodnu zaštitu vinove loze koristili preventivne pripravke upućujemo da ponovno provedu zaštitu vinograda, jer postoji velika opasnost od infekcije plamenjačom. S početkom cvatnje vinove loze, potrebno je koristiti jedan od registriranih pripravaka sistemičnog djelovanja, npr: Mikal Flash WG, Mikal Premium F, Alonso WP, Atilla WP,Winner WP, Rival WP, Galben F, Baldo F, Fantic F, Ridomil Gold Combi, Pergado F. Navedeni pripravci sadrže i djelatnu tvar folpet, koja štiti lozu od ranog napada sive plijesni (Botrytis cinerea). Za zaštitu od plamenjače moguće je još koristiti i Electis WG, Ridomil Gold MZ, Pergado MZ, Verita, koji ne sadrže folpet.

Ako ste na lišću primijetili prve simptome infekcije plamenjačom u vidu uljanih pjega, tada za stopiranje razvoja infekcije i za daljnju zaštitu vinove loze od novih infekcija treba koristiti jedan od slijedećih pripravaka: Acrobat MZ, Forum Star DF, Mildicut SC, Profiler, Antracol combi WP, Curzate F ili Melody duo.

Za suzbijanje pepelnice vinove loze ( Uncinula necator) preporučujemo upotrebu jednog od pripravaka: Collis SC, Falcon 460 EC, Postalon SC, Domark ME, Folicur EW, Mystic EC, Foliar, Nativo WG, Vivando SC, Systhane 12 E, Fond 12 E.

Upotrebu botriticida kao što su Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Mythos, Botril 300 SC, Botrycid, Cezar i dr. preporučujemo za sorte vrlo osjetljive na infekciju sivom plijesni u cvatnji, a takve su rajnski rizling, traminac i zeleni silvanac.

Suzbijanje grozdovih moljaca za sada ne preporučujemo.

Voditi računa o tome da se za svako prskanje koriste fungicidi iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja i da nijedan pripravak ne koristite više od 3 puta u istoj sezoni. Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (http.//fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka međusobno. Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo