Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 09.06.2014. 10:30
  • Krapinsko-zagorska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 58
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze od plamenjače (Plasmopara viticola) prošlo je 10 dana. Vinova loza se, ovisno o sortama i lokalitetu, nalazi u različitim razvojnim fazama. Tako su neke rane sorte na kraju cvatnje, neke tek počinju cvasti, a neke su u punoj cvatnji.

Iako bi bilo idealno da u cvatnji možemo potpuno izostaviti zaštitu vinove loze, ako postoje uvjeti povoljni za razvoj bolesti, zaštitu ne možemo izbjeći. Za sada nisu zabilježene nove infekcije plamenjačom vinove loze, no kako su za sredinu tjedna najavljene oborine koje će pogodovati razvoju bolesti, preporučamo dan ili dva prije toga provesti preventivnu zaštitu pripravcima sistemičnog djelovanja: Mikal Flash WG, Mikal Premium F, Alonso WP, Atilla WP,Winner WP, Rival WP, F, Baldo F,Fantic F, Baldo M, Galben M, Fantic M Ridomil Gold Combi, Ridomil Gold MZ, Pergado F, Pergado MZ ili Electis WG. Potrebno je redovito pratiti zdravstveno stanje vinove loze, te u slučaju pojave uljanih pjega na lišću primijeniti neke od ovih pripravaka: Acrobat MZ, Forum Star DF, Mildicut SC, Profiler, Antracol combi WP, Curzate F ili Melody duo, koji će spriječiti pojavu bijele prevlake na naličju pjega i time onemogućiti sekundarne infekcije.

Toplo i sparno vrijeme osobito pogoduje razvoju pepelnice vinove loze (Uncinula necator), pa je od velike važnosti provoditi redovitu zaštitu od ove bolesti. U ovoj fazi preporučujemo koristiti jedan od pripravaka: Collis SC, Falcon 460 EC, Postalon SC, Domark ME, Folicur EW, Mystic EC, Foliar, Nativo WG, Vivando SC, odnosno, pripravke koje nije potrebno kombinirati sa sumporom, jer upotreba sumpora u cvatnji nije preporučljiva.

U sortama koje su na kraju cvatnje, pravo je vrijeme za primjenu botriticida-pripravka koji će spriječiti rano naseljavanje sive plijesni (Botrytis cinerea) na grozdić. Mogu se koristiti slijedeći pripravci: Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Mythos, Botril 300 SC, Botrycid, Cezar i dr.

Preporučuje se voditi računa o tome da se za svako prskanje koriste fungicidi iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja i da nijedan pripravak ne koristite više od 3 puta u istoj sezoni. Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka međusobno, te vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, a možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner