Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 02.07.2014. 13:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 44
  • 2
  • 0

Kiša koja je pala protekla dva dana uz temperature od 24-28 ⁰C omogućit će širenje sekundarnih infekcija plamenjače (Plasmophara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator) vinove loze. Potrebno je napraviti zaštitu od navedenih uzročnika, osobito tamo gdje je od zadnje zaštite prošlo više od 10 dana.

Za preventivnu zaštitu od uzročnika peronospore uputno je koristiti jedan od pripravaka: Melody Duo, Equation Pro, Curzate F, Fantik F, Antracol combi WP 76, Ridomil Gold Combi 45 WG, Pergado MZ, Mildicut 25 SC, Electis WG i dr.

U slučaju da se u zaštiti od uzročnika plamenjače zakasnilo s tretiranjem ili postoje vidljivi simptomi zaraze prednost dati jednom od pripravaka: Verita , Acrobat MZ, Forum Star ili Mikal Premium F.

Za preventivnu zaštitu od uzročnika pepelnice preporučujemo jedan od pripravaka: Nativo 75 WG, Falcon EC 460, Indar 5 EW, Talendo, Vivando, Crystal, Postalon SC, Systhane 24 E i dr.

U vinogradima koji su u fenofazi zatvaranja grozda, kao i na lokalitetima gdje je bilo tuče, uputno je napraviti usmjerenu zaštitu u zonu grozda od uzročnika sive plijesni ( Botrytis cinerea ) jednim od pripravaka: Chorus 75 WG, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Pyrus 400 EC, Mythos, Botril 300 SC, Botrycid, Cezar, Cantus, Collis.

Prilikom odabira pripravaka obratiti pozornost na broj primjene aktivne tvari tijekom vegetacije kako bi se izbjegla pojava rezistentnosti. Razmak između tretiranja prilagoditi vremenskim uvjetima. Zaštitu obaviti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner