Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.07.2014. 13:30
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 51
  • 3
  • 0

Toplo i sparno vrijeme pogodovalo je širenju pepelnice vinove loze te su u nekim vinogradima vidljivi simptomi na bobicama. Osobito jak napad pepelnice i ove je godine zabilježen na kalničkom području. Za zaštitu od pepelnice mogu se koristiti fungicidi Crystal, Postalon 90 SC, Talendo EC, Stroby, Nativo 75 WG, Domark ME, Collis ili Falcon 460 EC. Zbog vrlo jakog pritiska bolesti potrebno je smanjiti razmak između prskanjima, do 8 dana te koristiti veći utrošak škropiva, a u područjima gdje se pepelnica javlja u vrlo jakom intenzitetu, između dva prskanja mogu će je provesti i zaprašivanje sumporom.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze možete koristiti sistemične fungicide iz ranijih preporuka, ali i one koji sadrže bakar kao što su: Galben C, Baldo C, Ridomil Gold Plus, Curzate B. Za zaštitu od sive plijesni prije zatvaranja grozda moguća je primjena botriticida u zoni grozdića: Mythos, Botril 300 SC, Cezar, Botrycid, Pyrus 400SC, Chorus 75 WG, Cantus, Teldor SC 500, Switch i sl.. U drugoj polovici lipnja počeo je let druge generacije grozdovih moljaca te je potrebno provesti zaštitu primjenom insekticida kao što su: Avaunt 15 SC, Rely 40, Coragen SC, Laser KS ili Affirm.

Na križevačkom području potrebno je obaviti drugo suzbijanje američkog cvrčka, prenosnika fitoplazme (Flavescence doree). Za njegovo suzbijanje registrirani su insekticidi: Sumialfa 5 FL, Nurelle D i Chromorel-D, a oni ujedno suzbijaju i grozdove moljce. Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje insekticidima obavlja u doba dana kad pčele ne lete, te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast! Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner