Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 04.07.2014. 14:35
  • Krapinsko-zagorska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 44
  • 3
  • 0

Vremenske prilike kakve prevladavaju (toplo i sparno) izuzetno pogoduju razvoju pepelnice vinove loze (Uncinula necator), pa je neophodno smanjiti razmake između tretiranja na maksimalno 10 dana (8-10 dana). U vinogradima u kojima se pepelnica već pojavila na bobama, preporučujemo upotrebu pripravka Falcon 460 EC. Tamo gdje simptoma nema, preventivno se mogu koristiti Nativo 75 WG, Postalon 90 SC, Domark ME, Collis, Vivando , Folicur EW 250 ili Falcon 460EC.

Za suzbijanje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) preporučujemo upotrebu sistemika koji sadrže i bakrenu komponentu, koja pomaže učvršćivanju pokožice bobica (otpornije su na prodor patogena). Takvi su pripravci npr: Ridomil gold plus, Galben C, Baldo C, Curzate B. Mogu se primijeniti i drugi pripravci sistemičnog djelovanja, koji su navedeni u preporuci od 09.06.

U fazi zatvaranja grozda potrebno je primijeniti jedan od botriticida-pripravaka koji suzbijaju sivu plijesan (Botrytis cinerea): Mythos, Botrycid, Botryl 300 SC, Pyrus 400 SC, Cezar, Teldor, Cantus, Chorus 75 WG ili Switch 62,5 WG. Preporučujemo upotrebu samo po zoni grožđa. Vodite računa o tome da se za svako prskanje koriste fungicidi iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja i da nijedan pripravak ne koristite više od tri puta u istoj sezoni.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka međusobno te vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, a možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner