Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.07.2014. 14:00
  • Osječko-baranjska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 48
  • 3
  • 0

I dalje se nastavljaju promjenjive vremenske prilike s temperaturama do 30°C i s visokom relativnom vlagom zraka uvjetovanom jakim isparavanjem vlažnog tla od čestih oborina. To su vrlo povoljni uvjeti za infekcije plamenjačom i pepelnicom kako listova tako i grozdova vinove loze. Obzirom na feno-fazu razvoja u koju ulaze poglavito rane sorte slabi zaraza plamenjačom na grozdovima, ali ipak treba biti oprezan.

Savjetujemo stoga i četvrtu zaštitu vinove loze nakon cvatnje protiv plamenjače (Plasmopara viticola) obaviti kombiniranim pripravkom sistemične aktivne tvari i bakra kao što je: Baldo C ili Galbem C, Ridomil Gold plus 42,5 WP, Curzate B WG ili kontaktni Bakreni antracol WP-63

Protiv pepelnice (Uncinula necator) koristite i dalje sistemične pripravke poput: Indar EW, Punch 10 EW, Topas 100, Nativo WG, Crystal, Tilt EC, Falcon, Systhane 12 E ili 24 E, Vivando SC i sl. Korisno je dodati i jedan od pripravaka na bazi 80%-tnog sumpora u količini od 3 kg/ha.

Pripravci poput: Universalis SC, Cabrio Top DF, Quadris SC i Eclair WG registrirani su za suzbijanje kako pepelnice tako i plamenjače.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje okvašivača koji se nude na tržištu. Isti efikasno suzbijaju pojavu pjene.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Iste preparate ili preparate iz iste skupine djelovanja koristiti maksimalno dva do tri puta tijekom vegetacije. Obavezno vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing. agr.
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr
tel: 091/4882-847
031/675-851


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner