Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 01.08.2014. 18:00
  • Karlovačka

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 59
  • 3
  • 0

Vinogradarima skrećemo pozornost da će u narednom periodu biti potrebno i dalje poduzimati mjere za zaštitu vinograda od bolesti. Porastom količine šečera u grožđu raste opasnost od sive plijesni ili botritisa osobito u uvjetima visoke vlage i velike količine kiše kakvi vladaju ove sezone.

U stadiju mekšanja i promjene boje bobica (šara) savjetujemo provesti tretiranje protiv sive plijesni jednim od sljedećih pripravaka: Cantus (dobro postrano djelovanje na pepelnicu, K 28), Switch 62,5 WG (K 21 dan), Teldor SC (K 21 dan) Mythos SC (K28), Botril 300 SC (K 28), Cezar (K 28), Botrycid (K 28) ili dr.

Botriticidom tretirati samo zonu grozda.

Prilikom odabira pripravka protiv sive plijesni voditi računa o tome da se jedna djelatna tvar smije koristiti najviše dva puta tijekom jedne vegetacijske sezone.

Bobice su osjetljive na pepelnicu do stadija mekšanja i promjene boje tj. fenofaze šara te je i dalje potrebno vršiti redovite kontrole na njenu prisutnost.

Za zadnje zaštite protiv pepelnice savjetujemo upotrebu fungicida na osnovi sumpora. Karenca za sumporne pripravke iznosi 35 dana.

Na zarazu peronosporom bobice su osjetljive do stadija kad dosegnu 2/3 veličine karakteristične za sortu te više nema opasnosti od zaraze bobica ovom bolesti, no za zaštitu lisne mase i peteljkovine od peronospore savjetujemo upotrebu jednog od pripravaka na osnovi bakra. Pripravci na osnovi bakra učvršćuju pokožicu bobica i imaju pozitivan utjecaj na dozrijevanje rozgve. Karenca za pripravke na osnovi bakra iznosi 35 dana.

Voditi evidencije o tretiranjima. Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner