Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodana vrijednost
  • 18.07.2024. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Od ulja sjemenki grožđa do namaza od lješnjaka - Martina Šaravanja zna kako podići dodanu vrijednost

Martina Šaravanja mlada je vlasnica OPG-a koji se bavi vinogradarstvom, ratarstvom te uzgojem lješnjaka i oraha. Članica je iločke poljoprivredne zadruge Trs preko koje plasira sve svoje proizvode.

Foto: arhiva M. Šaravanja
  • 91
  • 0
  • 0

Martina Šaravanja (35) spojila je mudrost i iskustvo tradicije s hrabrošću inovacije. Ona uvijek stvara, raste, smišlja. Mlada je supruga Mihovila s kojim dijeli radnu svakodnevnicu, majka trojice dječaka, diplomirana agronomkinja voćarstva, vinogradarstva i vinarstva, poduzetnica i Slavonka.

Djetinjstvo je provela u Iloku gdje je završila i Opću gimnaziju. Otac joj se bavi vinogradarstvom pa je od njega primila temelje onoga što danas radi. Upisala je Poljoprivredni fakultet u Osijeku i magistrirala 2015. na smjeru Vinogradarstvo i vinarstvo. "Studij mi je ostao u lijepom sjećanju. Profesori koje sam susretala još su me više zainteresirali za poljoprivredu", prisjeća se i nastavlja: "Obrazovanje mi je dalo cjelovitu percepciju poljoprivrede u Hrvatskoj u smislu šanse za razvoj kroz EU projekte. U tome sam vidjela priliku za svoj OPG."

Nije ostala samo na lijepim idejama, već se odmah po završetku fakulteta vratila u Ilok gdje je 2017. osnovala vlastiti OPG za proizvodnju grožđa i žitarica. O životu u Iloku Martina govori: "Na žalost, mladih je sve manje. No, ja volim taj mir koji donosi manje mjesto, a još je veći plus obitelj koja mi puno pomaže i s djecom". Iduće godine zaposlila se u poljoprivrednoj zadruzi Trs kao voditeljica EU projekta "Razvoj novih proizvoda od sjemenki grožđa" u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

Potražnja za uljem sjemenki velika

"Razmišljali smo kako da od komine koju smo bacali napravimo proizvod dodane vrijednosti i došli na ideju o ulju", rekla je te dodala kako nisu baš imali nikakvog znanja o proizvodnji hladno prešanog ulja i brašna od sjemenki grožđa, pa im je suradnja s Fakultetom bila od velike pomoći. I danas ako negdje zapnu, uvijek im se obrate za pomoć na čemu su im, ističe, zahvalni. 

vdf
Grožđe predaje u zadrugu čiji je zadrugar od 2018. godine

Pojašnjava kako na početku nije sve išlo glatko: "Bilo je mnogo improvizacije i grešaka, od razdvajanja sjemenki od pokožice pa do prešanja, jer u sjemenkama ima samo 10 posto ulja i potrebne su nam velike količine. Sve to treba razdvojiti, oprati i osušiti u roku 24 h, a bez odgovarajuće opreme to je vrlo izazovno". Ulja se proizvode i od crnih i bijelih sorti, prodaju se u bočicama od 100 mL za prehrambene i kozmetičke svrhe, a potražnja je tolika da s lakoćom mogu planirati veću proizvodnju.

Paralelno, u tom zahtjevnom razdoblju, Martina je počela više istraživati o EU fondovima i u njima nanovo uvidjela priliku za razvoj svojeg OPG-a. Prijavila se na Mjeru 6.1.1. za mlade poljoprivrednike te je uz pomoć dobivenih sredstava kupila 1,5 ha vinograda, posadila 2,5 ha lješnjaka i 1,5 ha oraha i tako diverzifikacijom proizvoda krenula korak dalje. Projekt je završila 2021., a ove godine očekuje prvu ozbiljniju berbu. O njenom poslovnom mentalitetu dovoljno govori da je od prvih uroda mladih nasada lješnjaka počela proizvoditi namaze sa stopostotnim udijelom ploda. Zatim je kroz mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda posadila vinograde i promijenila sortiment te sada ima najviše nasad pod sortom Graševina.

Djeluje kroz zadrugu Trs, gdje planiraju više novih projekata

Grožđe predaje u PZ Trs čiji je zadrugar od 2018. godine: "Udruživanje se pokazalo kao dobar potez jer zajedno možemo puno više. Sve svoje proizvode plasiram kroz zadrugu i zajedno izlazimo na tržište", istaknula je. Ima 16 zadrugara i registrirani su kao proizvođačka organizacija. Nastala je spajanjem poljoprivrednih gospodarstava Bošnjak i Faletar 2006. te od berbe 2007. plasira vino pod imenom TRS. Kapacitet vinskog podruma danas iznosi 550.000 litara vina.

vd
Proizvodni pogon PZ Trs

Spomenuti projekt "Razvoj novih proizvoda od sjemenki grožđa" na kojemu se Martina zaposlila kao voditeljica, zadruzi je bio vjetar u leđa za nove proizvode i projekte. "Prijavili smo projekt Komercijalizacija inovacija i kupili opremu za proizvodnju ulja i brašna od sjemenki grožđa. Prošle godine smo kroz EU projekt adaptirali i proizvodne hale u kojima, osim ulja i brašna od sjemenki grožđa, proizvodimo liofilizirano voće, a od jeseni i rakije", govori Martina.

Do sada se mogao ugovoriti grupni posjet vinariji TRS, međutim zadrugari nisu imali gdje ugostiti svoje posjetitelje i predstaviti paletu svojih proizvoda. Stoga je veliki korak kako za vinariju Trs, tako i za agroturizam Iloka, projekt izgradnje hotela s kušaonicom koji završava u svibnju iduće godine. Hotel će imati 14 soba i popratne sadržaje poput kušaonice, saune i jacuzzija.

"Imamo puno ideja i uvijek ulažemo u nove proizvode i strojeve. Želimo oživjeti naš kraj i pokazati da u Slavoniji još uvijek ima mladih ljudi koji ovdje žele ostati živjeti djelima, a ne samo riječima", zaključila je ova mlada poduzetnica.


Fotoprilog


Tagovi

Martina Šaravanja Vinarija Trs Poljoprivredna zadruga Trs Ulje od sjemenki grožđa Ilok EU projekti Nasadi lijeske i oraha


Autorica

Hanna Čeko

Više [+]

Magistra ekološke poljoprivrede i agroturizma. Mlada poljoprivrednica u nastanku. Glazbenica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda