Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni nasadi
  • 24.07.2023. 12:35
  • Sisačko-moslavačka, Popovača

Ogromne štete zbrajaju i vinogradari - potučeni nasadi mladog škrleta u Moslavini

A nitko da bi svratio, poslikao. Nijedan medij nije spomenuo da je i Moslavina stradala, ogorčen je Ivica Florijanović napominjući da velike štete uz njegovu imaju i vinarije Mikša, Trdenić...

Foto: FB/Vinarija Florijanović
  • 1.772
  • 85
  • 0

Nakon olujnog vjetra s kišom, prethodno i tučom, ogromne štete zbrajaju i vinogradari Sisačko-moslavačke županije. 

Nasadi mladog škrleta - hrvatskog vinskog bisera, kako ga je opisala grupa autora u monografiji koju je izdao Agronomski fakultet u Zagrebu, stradali su pod naletom nevremena koji je proteklog tjedna protunjao kroz čak 14 županija. 

"Bitno je sada, gdje se može, konstrukciju podignuti. Spašavamo što se spasiti da", shrvan je Ivica Florijanović, vlasnik Vinarije Florijanović čijih je pola hektara doslovno na "koljenima". Vjetar je s lakoćom lomio betonske stupove ostavivši iza sebe povaljanu lozu. 

Potučeni nasadi vinarija Florijanović, Mikša, Trdenić...

Još veće štete na ovoj autohtonoj sorti, kaže nam, ima Vinarija Mikša kojima je stradalo 1,5 hektar nasada. Potučeno je i pola hektara vinograda Vinarije Trdenić...

"I to samo u Moslavini koju nijedan medij nije spomenuo da je stradala. Nitko da bi svratio, poslikao. Samo Zagreb. Znamo da je Zagreb Zagreb, ali od nas žive", revoltiran je poznati vinogradar i vinar, vlasnik OPG-a Florijanović čiju okosnicu proizvodnje vina čini Škrlet s površine od 3,50 hektara.

Proizvede i vina još dvije autohtone sorte Moslavac i Dišeća ranina te druga kontinentalne Hrvatske – Graševina, Muškat žuti, Chardonnay, Rizling rajnski, Pinot sivi, Frankovka, Frankovka rose, Cabernet Sauvignon i Pinot crni. Godišnja proizvodnja je do 40.000 litara, a ukupni kapacitet podruma je 80.000 litara. 

"Osiguranje ne prizna štetu, Županija se ne javlja, Grad Popovača će valjda natječaj raspisati za nekih 200.000 eura, Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo za dva milijuna eura. Pa što će se s tim pokriti? Dva milijuna na 14 županija i tolike štete?!", pita vlasnik dodajući da vjerojatno ni neće prikupljati ogromnu količinu dokumentacije da bi se prijavio i na koncu dobio odštetu od možda 50 eura. 

Ne razumije i zašto država i resorno ministarstvo nisu već zatražili pomoć iz europskog fonda, govori nam dok u vinogradu pokušava spasiti barem dio loze koja je trebala dati oko pet tona grožđa. Srećom, kaže, ima bagerčića pa ne moraju sve ručno raditi. 

Prijeti novo nevrijeme 

A već sutra Hrvatsku ponovno očekuje promjenjivo i vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu. Kako prognozira DHMZ, mjestimice su moguća i olujna nevremena. Sanirane nisu štete ni od tuče koja je sad već davnog 13. srpnja pokosila dio kontinenta, a nastavilo se na nju užasno nevrijeme 19. te potom i 21. srpnja. 

Slavonci su se sami organizirali u sanaciji štete - tko im sada sve pomaže?

Kako su nam opisali brojni poljoprivrednici s kojima smo razgovarali, godina korone je za ovu 2023. bila "mila majka". 


Tagovi

Škrlet Potučeni nasadi Nevrijeme Štete Vinarija Florijanović Vinarija Mikša Vinarija Trdenić Ivica Florijanović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).