Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada grožđa
  • 02.10.2023. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Poljoprivredna zadruga TRS modernizirala pogone za preradu koštica grožđa u ulje i brašno

Sve je ovo i dodatno moderniziralo poznati vinogradarski grad Ilok, ističu iz Poljoprivredne zadruge TRS.

Foto: Projekt 22/PZ TRS
  • 1.417
  • 72
  • 0

Ulje te brašno od koštica grožđa koje proizvodi Poljoprivredna zadruga TRS, odsad će se odvijati u moderniziranim pogonima. 

Zadruga je zahvaljujući i sredstvima iz europskih fondova, adaptirala proizvodno - poslovne zgrade te je kupljena moderna oprema za destilaciju, oprema za sušenje voća i povrća kao i za proizvodnju prirodnog goriva od trsova iz vinograda.  

"Sve je ovo dodatno moderniziralo poznati vinogradarski grad Ilok", ističu navodeći da su nove zgrade građene s ciljem optimizacije proizvodnog procesa, povećanja izvoza te stvaranja novih radnih mjesta jačanjem zelenih i digitalnih kompetencija. 

Ekološki prihvatljivije i energetski učinkovitije

Postavljeni ciljevi, vjeruje se, bit će postignuti upravo adaptacijom energetski učinkovitijeg i ekološki prihvatljivijeg proizvodnog pogona, s poboljšanim pristupom osobama s invaliditetom. Ujedno, održane su i edukativne radionice za sve zaposlenike prilikom rukovanja najmodernijom opremom.

Kako projekt obuhvaća nabavu i implementaciju nove proizvodne opreme, novu su zgradu opremili uređajima za destilaciju, opremom za sušenje voća i povrća te opremom za proizvodnju prirodnog goriva za roštilj od trsova iz vinograda čime doprinose smanjenju nastanka otpada prilikom proizvodnje.

"Ovakvo opremanje najmodernijim strojevima jača konkurentnost Poljoprivredne zadruge TRS, ne samo u Vukovarsko - srijemskoj županiji nego i šire, a samim time promovira ovaj kraj", naglašavaju.

Ulje i brašno od koštica grožđa 

Ponosan na učinjeno je upravitelj zadruge Marijo Faletar, a važnost projekta za grad Ilok prepoznala je i gradonačelnica Marina Budimir.

"Jako je važno da kom koji ostaje poslije prerade vina ne završi na njivama što dodatno narušava kvalitetu zemlje, nego ide u daljnju preradu iz koje nastaju ulje te brašno kao novi proizvodi Zadruge", istaknula je.

Vrijedno je spomenuti, kako objašnjava i sama PZ, da ulje nastaje postupkom hladnog prešanja iz raznih sorti osušenih koštica grožđa. Namijenjeno je prvenstveno za prehranu kao salatno ulje, ali ima primjenu i u kozmetičkoj industriji. 

Pogača je vrijedan nusproizvod hladnog prešanja koštica grožđa. Njenim mljevenjem se dobije brašno koje zbog visoke nutritivne vrijednosti ima primjenu u prehrambenoj industriji (te kod pripreme smjese za stočnu hranu.

Ianče, ukupna vrijednost projekta je 1.920.782,40 eura, od čega će se 675.830,39 eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Fotoprilog


Tagovi

Projekt Poljoprivredna zadruga TRS Oprema Moderni pogon Novi proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]