Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SSŠ Đakovo
  • 19.11.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Trnava

Poseban aparat za analizu vina od sada u Trnavi - mjeri 15 parametara u par minuta

Ovo je oprema na kojoj mogu pozavidjeti mnogi i to ne samo škole. Točnije, ovakve uređaje namijenjene analizi vina imaju samo oni i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Foto: OBŽ
  • 1.222
  • 83
  • 0

Praktična znanja koja će učenici Srednje strukovne škole iz Đakova od sada dobivati neusporediva su s uvjetima u kojima su radili. I to zahvaljujući Školskom enogastronomskom i agroturističkom praktikumu te školskom vinogradu u Trnavi.

"Opremili smo laboratorij i dobili aparat za analizu vinu. Uz pomoć nekoliko kapi dobijemo 15 parametara kroz par minuta", pojasnio je enolog Ivan Išasegi rekavši da se takva analiza inače radila po pet, šest dana.

Ovo je oprema na kojoj mogu pozavidjeti mnogi i to ne samo škole. Točnije, ovakve uređaje namijenjene analizi vina imaju samo oni i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Ujedno, stajat će na raspolaganju svim vinarima toga kraja. Međutim, ovaj laboratorij nije sve što ovaj objekt sadržava. "Imamo kuhinju, vinograd, podrume. On će služiti i turizmu, gastronomiji, enologiji i edukaciji učenika", rekao je ravnatelj škole, Mirko Ćurić.

"Mislim da će nam obrazovanje biti puno bolje jer u školi možemo samo slušati u tome, a ovdje to možemo vidjeti i raditi s time. To će nam puno pomoći", kazala je i Lucija Horvat, učenica ove škole.

Vinograd škole je podignut na pola hektara. Pola je Graševina, a ostatak Frankovka. "Ove godine smo napravili i pokusni nasad Crljenka koja je autohtona sorta iz Dalmacije i cijepili ju na slavonsku podlogu", pojasnio je Išasegi rekavši da će im on dati odgovor hoće li se uslijed klimatskih promjena te sorte moći uzgajati na tom području.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Analiza vina Vinograd Lucija Horvat Ivan Išasegi Mirko Ćurić Srednja strukovna škola Đakovo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda