Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrada za vinograde
  • 31.07.2023. 18:00

Predstavljamo pet najboljih svjetskih vinograda

I ove godine izabrani su najbolji. Donosimo vam priče o pet prvoplasiranih.

Foto: FB/Catena Zapata
  • 3.612
  • 211
  • 1

Organizacija World's Best Vineyards je u španjolskoj Rioji izabrala 100 najboljih svjetskih vinograda. Ova nagrada objedinjuje cjelokupan doživljaj od vinograda, kvalitetnih vina, degustacije, hrane, smještaja do kompletne ponude.

Žiri je činilo 500 svjetskih renomiranih stručnjaka za vino i putovanja. Glasalo se za iskustvo u vinogradu i vinariji, ali ne za najboljeg vinara. Preduvjet je da je objekt otvoren za javnost i da se u njemu mogu kušati vina proizvedena od grožđa iz vinograda.

Pet najboljih vinograda

Od 100 odabranih predstavljamo vam pet najboljih:

1. Catena Zapata, Argentina

Prvo mjesto je pripalo Catena Zapati iz Mendoze u Argentini koju je osnovao talijanski imigrant Nicola Catena davne 1902. godine. Od početka je bio zagovornik sorte Malbec. Danas je ovdje centar vinogradarskih studija s vinogradima koji se nazivaju Grand Crus. Nicolin unuk, Nicolás, jedan je od najodlikovanijih vinara na svijetu. Imanje trenutno vodi njegova kćerka dr. Laura Catena, koja je osnovala Institut za vino Catena i svojevrsna je ambasadorica argentinskog vina.

2. Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, Španjolska

I ove godine na drugom mjestu je ovaj izuzetan španjolski vinograd u Rioji koji je osnovan 1858. godine, a prva berba je bila 1862. godine. Ovaj grad vina Plaza del Reloj dom je brojnih podruma, a vinogradi se mogu istražiti pješice, biciklom ili na konjima. U ponudi su i golf i tenis. Jedinstvena vina su dizajnirana da budu originalna, osvježavajuća i laka za piće.

Jedinstven dizajn vinarije (Foto: FB/Bodegas Marqués de Riscal)

3. VIK, Čile

Prošle godina na četvrtom, a ove se na trećem mjestu našao jedinstveni vinograd iz Čilea. Smješten je u dolini Cachapoal, u podnožju Anda. Vizionarski spoj vina, arhitekture, pejzaža i luksuza s tim da se ističe da je vinarija uvijek stavljala inovaciju i znanost u centar svega što radi. Nastala je kao vizija norveškog biznismena Alexa Vika i njegove supruge Carrie. Fokusirali su se na proizvodnju vrhunskih vina, a u želji da ne naruše prirodno okruženje u suradnji s arhitektom Smiljanom Radićem stvorili su vrhunsku vinariju koja se uklopila u prirodu podnožja Anda.

4. Creation, South Africa

Hemel-en-Aarde, u prijevodu nebo i zemlja, nalazi se uz obalu, u Walker Bay-u, kako opisuju, nekoliko sati udaljenom od Cape Towna. Odlikuje se hladnom klimom idealnom za proizvodnju svježih, rafiniranih Chardonnaya i Pinot Noir-a. Švicarski vinar JC Martin i njegova supruga iz Južne Afrike Carolyn su imanje na 50 ha podignuli od nule. Jedinstven je spoj vinograda, vinarije s reputacijom koja raste te prirodne ljepote. Prvu berbu su imali 2006. godine.

Priroda plijeni svojim ljepotom (Foto: FB/creativewines)

5. Château Smith Haut Lafitte, Francuska

Na petom mjestu je vinarija koja datira iz 14. stoljeća. Preokret je nastao 1990. kada su imanje kupili bivši francuski olimpijski skijaš Daniel Cathiard i supruga Florence. Posvetili su se biodinamičkoj poljoprivredi i pretvorili vinariju iz Bordoauxa u luksuznu destinaciju. Pridružile su im se kćeri, Mathilde koja koristi sjemenke grožđa i reznice vinove loze za svoj vlastiti međunarodno uspješan kozmetički brend i Alice koja vodi dva hotela od kojih je jedan na imanju.

Inovativni spoj starog i novog (Foto: FB/Château Smith Haut Lafitte)

Listu prvih 50 najboljih možete naći na ovom linku.


Tagovi

Vinski turizam Vinograd Najbolji vinograd Vinarija Takmičenje vinograda Svjetski vinogradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo