Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fina
  • 18.11.2023. 09:00

Prihodi vinara 908 milijuna kuna - prednjači istarska tvrtka

Financijska agencija objavila je rezultate obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za 2022. godinu.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 1.262
  • 123
  • 0

Poduzetnici u djelatnosti proizvodnje vina i uzgoju grožđa prošle su godine ostvarili 908,9 milijuna kuna ukupnih prihoda te su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 11,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 55 posto, objavila je Financijska agencija (Fina).

Prema objavljenim informacijama, u djelatnosti proizvodnje vina od grožđa lani je financijski izvještaj podnijelo 275 poduzetnika koji su imali 1.376 zaposlenih.

Među njima, najveće ukupne prihode ostavio je društvo Agrolaguna d.d. iz Poreča i to u iznosu od 133,5 milijuna kuna. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje vina od grožđa, 62,5 posto poslovalo je s dobiti, dok je 37,5% iskazalo gubitak razdoblja.

U djelatnosti uzgoja grožđa 2022. godine poslovalo je 126 poduzetnika koji su imali 791 zaposlenog. Oni su iskazali pozitivan konsolidirani rezultat u iznosu od 43,6 milijuna kuna u odnosu na prethodno razdoblje kada su ostvarili neto dobit od 30,8 milijuna kuna.

"Ukupni ostvareni prihodi poduzetnika promatrane djelatnosti iznosili su 423,7 milijuna kuna, što je povećanje od 17,4 posto, u odnosu na prethodnu poslovnu godinu", navodi FINA.

Domaće vinogradarstvo u slobodnom je padu - evo gdje smo s proizvodnjom

Kod poduzetnika čija je pretežita djelatnost uzgoj grožđa, u prošloj je godini društvo Iločki podrumi d.d. ostvarilo najveće prihode, i to u iznosu od 77,3 milijuna kuna.

Najveću dobit razdoblja u 2022. godini, u djelatnosti proizvodnje vina od grožđa iskazao je mali poduzetnik Vinoplod-vinarija d.o.o. iz Šibenika, u iznosu od 5,5 milijuna kuna (u 2021. godini ostvarili su dobit od 1,9 milijuna kuna).


Tagovi

Fina Financijski izvještaji Prihodi Vinari Vinogradari Agrolaguna Iločki podrumi Vinoplod-vinarija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.