Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 01.07.2024. 09:00

Protiv grinje šiškarice vinove loze pomažu alge i piretrini

Grinja šiškarica vinove loze rijetko kada izaziva značajniju štetu u vinogadima. Ipak, na okućnicama, ako ima manje trsova može doći do prenamnoženja štetnika i sušenja listova.

Foto: Bojan Kecman
  • 201
  • 49
  • 0

Grinja šiškarica, lat. Eryophies vitis uzrokuje izrasline u vidu bradavica u kojima se nalaze sitne grinje koje je vrlo teško uočiti. Na naličju listova prisutna su udubljenja u kojima su također grinje koje, sisajući sokove, dovode do sušenja listova.

Drugi simptom napada je formiranje kraćih internodija odnosno kraćih mladica u vidu vještičje metle, a dolazi i do odumiranja pupoljaka. Također, listovi zbog uvrtanja uzrokovanog sisanjem sokova, mogu dobiti cilindričan oblik, posebno na vrhu pa isto dolazi do njihovog sušenja.

Suzbijanje grinja

Najbolji način za suzbijanje štetočnika je bakreno prskanje poslije završetka vegetacije i pred početak kretanja vegetacije, u kombinaciji s mineralnim uljima, što će dovesti do smanjenja potencijala prezimljujućih formi grinja koje prezimljavaju u pupoljcima.

Zlatna žutica prijeti, vinogradari obavite tretiranje američkog cvrčka

Tijekom proljeća, najvažnija su prskanja u svibnju kada počinje intenzivan razvoj štetočine. Osim preparata na bazi aktivnih tvari emamektin benzoat, spirodiklofen, heksitiazoks, abamektin, koje se najčešće koriste, može i pomoći preparat Movento koji je zabranjen od 30.04.2024. godine, ali će se moći trošiti zalihe još godinu dana.

Mogu i ekološka sredstva

Pomažu i crvene, smeđe i zelene morske alge koje su pomiješane sa biljnim ekstraktima, organskim dušikom i ugljikom, u preparatu kao što je Boundary, a odličan učinak pokazao je i preparat Asset five, s piretrinom iz buhača, kao aktivnom tvari. Boundary nema karencu dok Asset five ima karencu od svega dva dana.

Tu je i dobri stari češnjak koji također ima odličan efekt na grinje, bez obzira u kojem stadiju razvoja se nalaze. Sumpor iz češnjaka odličan je u njihovom uništavanju, a sličan učinak pokazao je i preparat Aspida, koji u sebi sadrži vapno i sumpor, a koristi se i za suzbijanje pepelnice i plamenjače vinove loze.


Tagovi

Grinja šiškarica Asset five Boundary Aspida Sušenje listova vinove loze


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda