Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlada vina
  • 14.12.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prva mlada vina Portugizac Plešivica, ali i Mlado Međimurje stigla na tržište

O kakvoj je kvaliteti riječ govori činjenica da je na svjetskoj smotri portugisca u mađarskom Pečuhu pobijedila vinarija Vladimira Majcenovića.

Foto: Marinko Petković
  • 1.015
  • 56
  • 0

Prva mlada vina ovogodišnje berbe Portugizac Plešivica, ali i Mlado Međimurje već su na tržištu, a njihova misija je da ih se popije što brže, idealno bi bilo do ožujka, dok su primarne arome koje dolaze od grožđa još uvijek najjače izražene.

"Portugizac je sorta koja daje atraktivno crveno-ljubičasto vino s plavičastim odsjajem, finih je voćnih aroma i vrlo pitko", kazao je vinar Željko Gregorić, tajnik udruge Portugizac Plešivica, na promociji tzv. 'prve boce' koja je održana u Etno kući Materina priča u Zagrebu.

Ujedno je i robna marka Zagrebačke županije, a tradicionalno se uzgaja na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i okolnim mjestima. Kaže, nekada davno konjskim se kolima vozilo u Zagreb i to čak po 10 vagona ili 100.000 litara mladog vina.

"No, to su bila neka druga i minula vremena, a danas je kvaliteta u prvom planu pa se njegova proizvodnja održala na 40-ak hektara, dok je u zlatno doba portugisca bilo i 200 ha, a cijelo vinogorje je imalo čak 3.500 ha vinograda", podsjetio je. 

Iskorak sa Plešivicom selection

Dodao je da portugizac čini oko 10 posto od ukupnih površina pod vinogradima na padinama vinorodne Plešivice, koja je u međuvremenu stasala u prestižnu vinsku podregiju Bregovite Hrvatske, čiji pjenušci, ali i mirna vina osvajaju prestižne nagrade.

Portugizac je sve traženije (mlado) vino 

Gregorić ističe da ovo nije bila najbolja godina za vinogradare, barem njezin početak, jer je bila dosta zahtjevna u vinogradima. Međutim, njezin dobar finiš u kasno ljeto i jesen dao je prvo mlado vino ovogodišnje berbe, odnosno njegovo grožđe je lijepo sazrijelo i brano je dvadeset dana kasnije nego inače.

"To je dalo vrlo dobru kvalitetu moštu, umjerene kiseline i skladne tanine, što u konačnici znači i ugodno mlado vino", opisao je. Godišnja proizvodnja, nakon revitalizacije njegove proizvodnje od prije 13 godina, sada stagnira između 1.500 i 2.000 butelja istoimenog vina. Na tržište dolazi po prihvatljivoj cijeni od pet, šest eura, a ono u litri je i nešto manje – 4 eura.

Najavio je i bolje dane za portugizac u suradnji s tvrtkom Plešivičko vinogorje, koja je prije dvije godine, preuzela podrum Poljoprivredne zadruge Plešivica, kako bi napravili iskorak s proizvodnjom Portugizac Plešivica selection, za koji se očekuje da će se u njega uključiti veći broj proizvođača.

Naime, time žele osigurati na tržištu veći volumen i prepoznatljivu stilistiku ovog vina koje nakon redovite berbe prvi izlazi na tržište kao mlado. No, već nekoliko godina nekolicina tamošnjih poznatijih vinara imaju ga i u pjenušcima, rozeima, ali i odležanim u barrique bačvama.

Inače, moto njegove ovogodišnje promocije je ''Blizu grada, blizu srca''.

Šampion svjetske smotre portugizaca u Pečuhu

Da portugizac to zaslužuje, po uzoru na dugu tradiciju mladog vina u svijetu koje svake godine obilježavamo na Martinje, 11. studenoga, potvrdila je i svjetska smotra portugisca u mađarskom Pečuhu po nazivom Portugieser Du Monde. Tamo su i ove godine vrijedni proizvođači s Plešivice osvojili zlato kao i 2018. godine i imali šampiona izložbe u svojoj kategoriji. Riječ je o 10-ak jakih vinskih zemalja iz Europe, a pobjedila je vinarija Vladimira Majcenovića iz Gornjih Pavlovčana kod Jastrebarskog. On nam je otkrio da valja paziti da boja iz potkožice ne prezori, što se ne može baš svake godine, pa da se bere malo ranije, jer je ova sorta ''veliki kolorant''.

Vinar Josip Braje nam je otkrio da ovo mlado vino brzo zrije pa se tako već za 30 do 45 dana nakon berbe, može u njemu uživati. On drži da odlično paše uz meso pernate divljači, ali i domaće patke, što je još jedan, ovaj put kulinarski adut ovog kraja. 

Mlado Međimurje ima i sortnu širinu   

Deset svježih, mirisnih i pristupačnih vina iz 2023. godišta, iz deset različitih međimurskih vinarija, predstavljeno je nedavno na prigodnoj promociji u Zagrebu u društvu vodećih vinskih trgovaca Hrvatske, sommeliera, predstavnika medija i vinara osobno.

Prvo otvoreno kušanje ovogodišnje berbe, udomaćio je restoran Tajer, jedini zagrebački restoran specijaliziran za međimursku kuhinju. Tijekom večeri na prosudbu gostima su svoje uratke ponudile vinarije Banfi, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar. Stabilan broj vinara uključenih u projekt Mladog Međimurja pokazuje da su ustrajni u svom projektu koji je započeo prije šest godina i da popularnost tog mladog vina nastavlja rasti.

Raste popularnost projekta međimurskih vinara 

Projekt Mlado Međimurje je pokrenula druga generacija vinara, koja je na taj način Međimurje i Hrvatsku pridružila poznatim svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Obilježje je da je lepršavo, živahno i atraktivno vino kojeg karakterizira lagani okus, niski alkohol, vrlo intenzivan i privlačan miris, vitko tijelo i izražena svježina. Idealno funkcionira kao vino za predah, neformalna  druženja i obiteljske objede, a svoje će navedene privlačne karakteristike u najljepšem izdanju pružati od studenog ove godine, pa sve do kraja ožujka sljedeće.

Mlada vina su dostupna u vinotekama i kod distributera širom Hrvatske. Mogu se naći u brojnim restoranima i barovima. Također se mogu naručiti i direktno od vinara, a pokazala su i sortnu širinu jer ih ima od rizvanca, pinota bijelog do cuveea, od sorti chardonnay, sauvignon i muškat žuti.  


Tagovi

Portugizac Mlado vino Željko Gregorić Vladimir Majcenović Josip Braje Mlado Međimurje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"