Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter
  • 18.07.2023. 13:30
  • Varaždinska, Varaždin

Siniša Lasan: Vrijeme je da Hrvatska ima vlastiti panel na Decanteru

Tražit ćemo da Hrvatska ima vlastiti panel, a ne panel Balkana. Mislim da mi to apsolutno možemo tražiti, rekao je sommelier, Decanterov sudac i izbornik vina Varaždinske županije koja su samo u protekle četiri godine osvojila čak 129 medalja u Londonu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.703
  • 132
  • 0

Prvo pojavljivanje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards vinari Varaždinske županije imali su još 2011. godine i to na nagovor vinskih znalaca i sommeliera. Bio je to samozatajan 'izlet' na svjetsku vinsku scenu, koji je odmah i donio prve medalje.

"Ove godine je Hrvatska poslala čak 472 uzorka velikih etabliranih, ali i malih boutique vinarija. I jedni i drugi dobili su nagrade za svoj rad iz čega se može zaključiti da su vina pokazala svoj nevjerojatan rast, ali i dokazali da ako znaš što radiš možeš postići iznimnu kvalitetu'', kazao je sommelier i Decanterov sudac te izbornik vina Varaždinske županije Siniša Lasan, koji je pohvalio natjecateljski duh, jer, kaže, nije točno da svi koji pošalju vina na ovo ocjenjivanje nešto i dobiju.

Izlazak s vinskog Balkana  

To je potvrdilo i dvadeseto, jubilarno, ali i najveće i najutjecajnije vinsko natjecanje na svijetu u Londonu, na kojem su vina ovih vinara bila prave zvijezde. U konkurenciji od 18.250 uzoraka iz 57 država, Varaždinci su osvojili 35 medalja. Etikete 18 vinara nose 10 srebrnih i 25 brončanih medalja. Upravo njih su i ponosno predstavili na druženju održanom u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Upravo zbog velikog broja osvojenih Decantera, Lasan smatra da Hrvati imaju pravo tražiti svoje izlagačko mjesto na smotri u Londonu, što znači izlazak iz regije Balkana. K

"Tražit ćemo da Hrvatska ima vlastiti panel, a ne panel Balkana. Mislim da mi to apsolutno možemo tražiti", rekao je i istaknuo da želi dodati da vina vinara Varaždinske županije postaju važan faktor na hrvatskoj vinskoj karti.

Decanter 2023: Hrvatska osvojila 25 zlatnih medalja - dominira jedna regija

Vinar Josip Tržec iz vinarije Šafran, dobitnice čak dva Decantera - srebrna medalja za Graševinu 2022. (90 bodova), te broncu za Rajnski Rizling 2022 (87 bodova), kaže da je izlaz na međunarodno ocjenjivanje bio odličan vjetar u leđa, poticaj za daljnje stvaranje. Samo u protekle četiri godine, vinari ove županije osvojili su čak 129 medalja, što je 12 posto ukupnih medalja koje su došle u Hrvatsku. Zanimljivo je dodati i to da vinorodne površine u ovoj županiji zauzimaju samo dva posto kompletne površine, što znači  da vinari dobro znaju svoj posao.  

Male površine pod vinogradima  

"Na Decanteru smo prisutni od 2011. kada je obitelj Crnko osvojila srebro i broncu, a potom nagrade osvajaju vinarije Košćak i Kopjar. Od tih nekoliko entuzijasta, iz godine u godinu sve više naših vinara šalje uzorke i osvaja nagrade", naglasio je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dodajući kako u usporedbi s drugim vinskim regijama, Varaždinci nemaju velike površine pod vinogradima pa je uspjeh još veći. To je posebno naglasio i župan Anđelko Stričak.

Decanterom nagrađeni vinari Varaždinske županije 

"Čestitam svim vinarima, a moram naglasiti da svi naši proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, od vina, meda i varaždinskog bučinog ulja te sira daju našoj županiji jednu posebnu draž", rekao je župan i dodao da im je to itekako bitno i zbog razvoja turizma, jer žele i cilj je da se svi koji im dođu u posjet ugodno i dobro osjećaju, te da uživaju u prirodi, kulturni baštinama, gastronomiji i kvalitetnim vinima. 

On drži da su nagradama dokazali da je ova regija povoljna za proizvodnju kvalitetnih vina. Istaknuo je da su tamošnje vinarije uglavnom male i kao takve bi se trebale svrstati na tržištu, jer se ne uklapaju u velike trgovačke lance i sisteme koje svijet poznaje s masovnom proizvodnjom. "Ali, možemo i stječemo kupce kvalitetom i prepoznatljivošću zahvaljujući i proizvodnji vina od autohtonih sorti", zaključio je i pozvao sve zaljubljenike da posjete vinske podrume i vinarije te kušaju vinske zvijezde.


Fotoprilog


Tagovi

Decanter Varaždinski vinari Siniša Lasan Medalje Anđelko Stričak Josip Tržec Ocjenivanje vina


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.