Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj
  • 21.09.2023. 16:30

Skup ekoloških vinogradara: Ovogodišnji prinos 2 kg po trsu

Na nedavno održanom skupu vinogradara na OPG-u Lovrec, pokazalo se zdravstveno stanje nasada, prinosi te tehnologija uzgoja.

Foto: Andrematt BIOinput
  • 2.038
  • 165
  • 0

Vinovu lozu napada 80 uzročnika bolesti, a plamenjača i pepelnica su dvije glavne, na kojima se bazira najveći broj tretiranja tijekom sezone, izjavio je mr. sc. Milorad Šubić na nedavno održanom skupu vinogradara.

Tema je bila ekološko vinogradarstvo, a skup je održan u suradnji Vinarije Lovrec i tvrtke Andermatt Bioinput koja je prošle godine postala dio internacionalne kompanije Andermatt AG, tvrtke koja se više od 30-ak godina bavi proizvodnjom i implementacijom biološke zaštite bilja.

Kako se čulo, u konvencionalnom uzgoju na kontinentu trebamo minimalno osam tretmana protiv bolesti vinove loze u sezoni. "U ekološkom uzgoju indeks tretiranja je u lošim godinama kao 2023. i do 2,5 puta veći nego u konvencionalnom, što znači da se tijekom sezone treba tretirati 15 i više puta", istaknuo je Šubić.

Spomenut je radni intenzitet u ekološkom vinogradu koji je veći nego u konvencionalnoj poljoprivredi te se svakih 7-10 dana mora raditi tretman. Od svih pesticida, najveći udio u zaštiti vinove loze zauzimaju sredstva za kontrolu bolesti.

Promicanje ekološkog načina uzgoja

"Vinova loza prva je kultura prema upotrebi sredstava za zaštitu bilja", dodao je ovaj stručnjak. Kako kaže, praćenjem temperature i vlage, odnosno oborina, dobiva se informacija o stvaranju optimalnih uvjeta za razvoj bolesti, a obilaskom nasada vizualno se gleda njegovo zdravstveno stanje te se planiranim tretmanima on drži u dobrom zdravstvenom stanju.

"Otporne sorte u ekološkoj proizvodnji apsolutni su prioritet, no u vinogradu se od trenutnih na tržištu dobiva vino koje za sada ne nalazi ozbiljniji interes od strane potrošača, pa je i potreba za takvim sortama manja", pojasnio je.

Skup je održan u nasadu OPG-a Lovrec​

Skup je održan na OPG-u Lovrec koji je dugogodišnji ekološki proizvođač, a ideja ovakvog druženja, kao i svih budućih u organizaciji Andermatt Bioinput-a, bila je promicanje ekološkog načina proizvodnje te educiranje o načinu suzbijanja bolesti i štetnika na ekološki način kao i mogućnostima implementacije organske zaštite bilja u konvencionalne nasade.

Na površini od pet hektara vinograda OPG-a Lovrec, pokazalo se zdravstveno stanje nasada, prinosi te tehnologija uzgoja. Šubić je obradio tematiku zdravstvenih problema u uzgoju s presjekom načina rješavanja problema. Rekao je da se vinova loza može kvalitetno uzgajati po principima ekološke poljoprivrede i da to nipošto ne znači ničim ne tretirati vinograd, već tretirati sa sredstvima koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji te za to posjeduju određene dozvole i certifikate.

Prosječni prinos dva kilograma po trsu

"Sredstva koja se koriste u ekološkom uzgoju jeftinija su za 38 posto nego ona u konvencionalnom, no udio rada u ekološkoj proizvodnji je veći. Dodana vrijednost dobiva se ekološkim proizvodom koji na tržištu postiže veću cijenu i vrijednost", pojašnjava Martina Borić iz tvrtke Andermatt Bioinput.

Ove su godine na OPG Lovrec koristili paletu te tvrtke. "Za peletirano gnojivo stavljali smo Grena life 4.6.10+ 2 MgO koja nam se duži niz godina pokazuje kao optimalno gnojivo za vinograde i višegodišnje nasade", napominje.

Kako kažu, sastav aminokiselina, mikroelemenata te huminskih i fulvo kiselina dolazi do izražaja upravo u godinama koje su vrlo zahtjevne. Od ostalih sredstava koristili su Vitisan, Asset five, Strike top, Pottasol, Cocana, Karbicure, Bio 9 rame plus, Cuprum MZ i razne prihrane. Velik broj sredstava može se miješati, no u svakom slučaju za detalje je potrebno kontaktirati Andermatt Bioinput.

Prosječni prinosi u vinogradu Lovrec bili su dva kilograma grožđa po trsu na čokotima starim četiri godine, dok je u dijelu gdje je dio vinograda uništila tuča, prosjek bio 1,5 kg po trsu. "To je dobro s obzirom da su procijenjene štete bile 50 posto. Mladi vinogradi daju prosječno 0,8 kg po čokotu", ističu iz Andermatt Bioinput-a.

Na skupu se pokazalo zdravstveno stanje nasada

Kako dodaju, u svibnju su primarne ili skrivene zaraze predstavljale vrlo ozbiljan problem. Pojava bolesti na vinovoj lozi bila je uočljiva već tog mjeseca, gdje se prvo pojavio botritis, krajem mjeseca plamenjača, sredinom lipnja crna trulež, a početkom srpnja pepelnica.

Osim najvažnijih bolesti, poput peronospore i pepelnice, često proizvođačima promakne pojava crne truleži grožđa, koja se često zbog svojih simptoma može zamijeniti plamenjačom. To je novija bolest na kontinentu, a može uzrokovati velike ekonomske štete. Početkom kolovoza napada grozd, a suzbija se bakrom.

Američki cvrčak sve veći problem

Od vunastog pupa pa do cvjetanja treba provoditi mjere zaštite od grinja i moljaca, a od 15. srpnja i zaštitu od američkog cvrčka. On je posljednjih godina veliki problem zbog prijenosa fitoplazme, uzročnika bolesti zlatne žutice vinove loze za čije suzbijanje ne postoji zaštitno sredstvno.

"Ono što se radi je suzbijanje cvrčka koje je otprilike mjesec dana nakon cvatnje, kada se na žutim ljepljivim pločama nađe kritičan broj od četiri cvrčka u tjedan dana", napominju iz spomenute tvrtke. Praksa je, kažu, pokazala da su tri tretmana Asset five + Lecitina i dva tretmana Pottasola učinkoviti u držanju kontrole prisutnosti američkog cvrčka u nasadu.

Inače, Andermatt Bioinput promiče se na tržištu kao jedini profesionalno orijentirani centar za ekološku proizvodnju. "Integritet, kvaliteta i znanje na prvom su mjestu, a iskustvo od 30- ak godina u proizvodnji i korištenju organskih proizvoda daje sigurnost da postoje realni i stvarni rezultati iza proizvodnih strategija kompanije", naglašava Martina Borić. 

Dodaju da će u narednom razdoblju organizirati nova druženja struke i prakse iz različitih proizvodnih kultura, sve u cilju edukacije o ekološkom načinu proizvodnje. Napominju, cilj nije da svi postanu ekološki proizvođači, već da se konvencionalne proizvođače uvede da uz manje štetna sredstva mogu dobiti vrhunske proizvode bez rezidua i postati maleni kotačić Zelenog plana EU.


Tagovi

Milorad Šubić Ekološko vinogradarstvo Zaštita od bolesti Štetnici Američki cvrčak Plamenjača Pepelnica OPG Lovrec


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB