Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinceška 2024
  • 19.01.2024. 17:25
  • Osječko-baranjska, Kamenac, Kneževi Vinogradi

Snijeg kao rado viđen gost na baranjskoj Vinceški - vinogradarska godina može početi

Blagdan sv. Vinka obilježen je danas u najvećoj hrvatskoj vinariji. Trsovi okićeni kulenom i kobasicom su blagoslovljeni i zaliveni vinom. Evo kako je sve izgledalo

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.114
  • 103
  • 0

Kao naručen spustio se snijeg na baranjske vinograde i polja, a sve kako bi Vincešku koju je i ove godine organizirala vinarija Vina Belje, obilježili u idiličnoj atmosferi. 

Blagdan svetog Vinka u ovom se kraju Lijepe naše prema tradicionalnim običajima proslavlja kićenjem vinograda kulenom i kobasicama. 

Rezidbu su ove godine obavili Damir Leko, predsjednik Uprave Belja plus, Gordan Glavaš, Operativni direktor za industriju i Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva. 

Nakon toga je, kako priliči, vinograd i lozu blagoslovio župnik Đula Andraši, a još uspavani trsovi su zaliveni vinom kako bi ova godina donijela dobar urod i kvalitetno grožđe.

Uspješno se nosili s klimatskim promjenama 

"U godini iza nas realizirali smo brojne nove projekte i ostvarili pozitivne pomake u pogledu poslovanja, organizacije, unaprjeđenja uvjeta rada i investicija, od kojih posebno ističem investicije u poljoprivrednu mehanizaciju s kojima nastavljamo i dalje", ovom je prilikom izjavio Leko dodajući da se proslavom Vinceške obilježava početak nove vinogradarske godine i ističe važnost cjelogodišnjeg rada u vinogradu te sinergiju vinogradara i vinara u proizvodnji vina visoke kvalitete. 

Rodnu godinu poželio je Damir Leko; predsjednik Uprave Belja plus

"Prošle godine su se naši vinogradari uspješno nosili s klimatskim promjenama i pravovremenim reakcijama zaštite grožđa tako da smo zadovoljni i s njegovom kvalitetom i kvantitetom, a prva vina iz berbe 2023. već pripremamo za izlazak na tržište", najavio je Damir Leko, predsjednik Uprave Belja plus.

Rukovoditelj vinogradarstva u Vinima Belje Tomislav Pintarić kaže kako je upravo rezidba najbitnija operacija u vinogradu. "Njome određujemo rod i kvalitetu za sljedeću godinu. Uvijek kažem da nam je potreban snijeg, hladno vrijeme, jer loza na velikim minusima ide u mirovanje, a njoj je odmor potreban", istaknuo je. 

Kakve natječaje mogu očekivati vinari i vinogradari?

Vincešku u Baranji i ove je godine posjetio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, a tom je prilikom najavio nove natječaje za sve poljoprivrednike, ali i poseban za vinogradare i vinare. Posebno je istaknuo produljenje roka prijave na natječaj vrijedan 60 milijuna eura do kraja ožujka. 

"Kroz vinsku omotnicu vrijednu 7,5 milijuna eura omogućili smo investicije u opremanje i modernizaciju vinarija, a do kraja travnja ćemo otvoriti i mjeru konverzije, odnosno restrukturiranja vinograda", naglasio je Majdak.

Baranja je jedna od najpoznatijih vinskih regija u Hrvatskoj sa stoljetnom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje vina pa su vinske svetkovine poput Vinceške, posvećene svetom Vinku, zaštitniku vinara i vinogradara, važan dio lokalne kulture i tradicije. Ove godine su se proslavi pridružile i baranjske buše, a sudjelovalo je gotovo tisuću gostiju.

Baranjske buše tjeraju zimu

Vina Belje obrađuju ukupno 564 hektara rodnih vinograda u kojima dominira graševina na 85% nasada. Prema mišljenju eminentnih svjetskih vinskih stručnjaka upravo hrvatsko Podunavlje predstavlja osnovni pokazatelj za graševine u svijetu što potvrđuju brojne nagrade i priznanja za Vina Belje na najznačajnijim svjetskim ocjenjivanjima vina.

Pogledajte kako buše plaše zimu, a u galeriji ispod teksta kako je proslavljena Vinceška u vinariji Vina Belje. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Vina Belje Vinceška 2024 Baranja Baranjske buše Baranjski vinogradi Baranjska vina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.