Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijači mitova
  • 06.12.2023. 16:30
  • Istarska, Poreč

Što je novo u zaštiti vinograda i kako do 20 posto više šećera?

Zbog rezultata pokusa provedenog ljetos na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, veliki je interes vinogradara za nove preparate.

Foto: AgroChem Maks
  • 3.043
  • 233
  • 0

Sačuvati nasade vinove loze od štetnika i bolesti, te dobiti dobar prinos po hektaru, sve je veći izazov za domaće vinogradare.

Što se promijenilo u zaštiti i prihrani, te kakvi su rezultati sveobuhvatnog pokusa na nasadima u Poreču, razgovarali smo s Josipom Bunjevcem, agronomom iz tvrtke AgroChem Maks.

Ovaj mladi stručnjak za vinogradarstvo, niz godina je proveo kao tehnolog u vodećoj poljoprivrednoj industriji u Istri. Tamo je isprobao veliku većinu folijarnih gnojiva i biostimulatora, ali otkako je primijenio TORA proizvode, za njega više nema dvojbe.

Razbijači mitova

U jednoj od najzahtjevnijih godina za vinogradarstvo u posljednja dva desetljeća, tvtka Agrochem Maks je postavila pokuse u vinogradima Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Cjelokupna zaštita vinograda i folijarna ishrana, obavljena je isključivo preparatima iz njihovog programa.

Jedni su od rijetkih koji svojim proizvođačima mogu osigurati kompletan program zaštite i ishrane po svim fenofazama rasta i razvoja vinove loze. Iz ove tvrtke ističu kako je primjena folijarnih biostimulativnih gnojiva u kombinaciji s paletom sredstava za zaštitu bilja različitog mehanizma djelovanja - ključ za uspješnu i održivu vinogradarsku proizvodnju.

Ovo ljeto organizirali su Dane polja pod nazivom "Razbijači mitova“ gdje su se osvrnuli na tehnološke zablude u vinogradarstvu i pokazali rezultate sveobuhvatnog pokusa s njihovim preparatima.

Josio Bunjevac na Danima polja pod nazivom "Razbijači mitova“

Prinos od 12 tona po hektaru i 20 posto veći šećeri

Kako je prošla vinogradarska godina i koji su mitovi razbijeni upitali smo našeg sugovornika.

"Prvo, vegetacijska godina je bila luda. Od kašnjenja vegetacije 15 dana, do ogromnih kiša u najosjetljivijoj fazi rasta vinove loze, onda smo otišli u veliki ekstrem s više od 35 stupnjeva Celzijusa i na kraju je pojedine lokacije pogodila tuča“, opisao je Josip Bunjevac.

Zahvaljujući ustrajnosti, kaže on, uspjeli su sačuvati savršeno zdrav nasad s odličnim parametrima grožđa. U nasadu su bili svaka 2-3 dana, pratili situaciju; količinu oborina, temperature, porast vinove loze i po tome diktirali tijek aplikacije sredstava za zaštitu bilja i prihranu, iako su napravili plan aplikacija još u siječnju.

"Neki vinogradari su se čudili kako između pojedinih tretmana zaštite imamo 8-9 dana razmaka, a između nekih i 15-16 dana. Razlog je u kombinaciji odgovarajućih aktivnih tvari, praćenju stanja na terenu, te pravilne aplikacije sredstava“, objašnjava ovaj stručnjak.

Imali su nasad odlične ishranjenosti folijarnim gnojivima TORA, s manje napada bolesti i štetnika.

"Sačuvali smo veliku količinu zdravog grožđa koje je u vrijeme berbe bilo desetak dana ranije spremno za berbu, imali smo prinos od 12 tona grožđa po hektaru i 20 posto većim šećerima i nešto nižim kiselinama“, pohvalio se Bunjevac.

Neki od proizvođača koji su bili na Danima polja u Istri i vidjeli rezultat pokusa, pokazali su veliki interes i želju primijeniti takav pristup u svojim vinogradima. Isti je pokus Josip odradio i na očevom gospodarstvu u kutjevačkom vinogorju, s identičnim rezultatima - šećeri u graševini su bili veći za 20-25 posto, kaže on.

Šećeri u pobranom grožđu dosegnuli su više od 20 posto.

U 2024. godini stižu novi proizvodi iz tvrtke AgroChem Maks, najavljuje Josip.

Riječ je o preparatu Vitene 45 WG (aktivne tvari cimoksanil) koji ima preventivno i djelomično kurativno djelovanje na plamenjaču vinove loze, te je translaminarne sistemičnosti.

"Ta aktivna tvar inhibira procese disanja i razvoja micelija u fitopatogenim gljivicama, zaustavlja kretanje zoospora i nastajanje novih zaraza na listu i plodu. Ima široku registraciju za primjenu od vinove loze do velikog broja povrtnih kultura“, pojasnio je.

U konvencionalnoj, ali i ekološkoj proizvodnji može se upotrebiti insekticid Krisant EC (aktivne tvari piretrin) koji jako dobro djeluje na suzbijanje velikog broja štetnika u vinogradarstvu, voćarstvu i povrćarstvu, objašnjava Josip. To je insekticid biljnog porijekla, nastaje kao sekundarni metabolit dalmatinskog buhača, zato je njegov učinak vidljiv u jako kratkom vremenu.

Značajne količine dušika

Od novih preparata Josip ističe herbicid Matsuda (aktivne tvari flazasulfuron) koji ima kontaktno-sistemično i rezidualno djelovanje. Njegova svrha je suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova.

"Uz višegodišnje nasade poput masline, vinove loze i voća, može se primjeniti i na nepoljoprivrednim površinama. On zaustavlja stvaranje novih stanica i rast, te dovodi do odumiranja biljnog tkiva“, rekao je ovaj stručnjak.

Pokus je proveden u vinogradima Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču

Osim sredstava za zaštitu bilja od noviteta ističe novosti u paleti biostimulatora TORA.

N-LEAF je folijarni biostimulator nove generacije koji je sastavljen od više sojeva bakterija koje uspješno fiksiraju atmosferski dušik u biljci. Bakterije se hrane organskim spojevima s biljke, a za uzvrat biljku opskrbljuju značajnim količinama dušika. Kako je biljka dobro ishranjena tako je i manje podložna napadu bolesti i štetnika.

Startno gnojivo 

Na zahtjev proizvođača, svojoj paleti mikro granuliranih gnojiva dodali su i APOLO NP 12-43. Fosfor u tlu često ostaje nedostupan biljci zbog pH reakcije tla i temperature, a ovo gnojivo inovativnom tehnikom čuva fosfor i čini ga biljci potpuno dostupnim.

"To je startno gnojivo koje je formulirano za ujednačeno klijanje i bolji porast u samim počecima. Primjenjuje se lokalizirano, direktno sa sjetvom ili sadnjom, formirajući oko sjemena hranidbeni mjehurić koji je odmah dostupan“, zaključio je naš sugovornik. 

Cijeli katalog novih proizvoda možete pogledati ispod video priloga s Dana polja u Istri.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

AgroChem Maks Josip Bunjevac Institut za poljoprivredu i turizam Poreč TORA Vitene 45 WG Krisant EC Matsuda N-LEAF APOLO NP 12-43


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com