Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 23.11.2023. 09:00

Što se krije iza šampionskog uspjeha vinara na Sabatini?

Biramo samo najbolje proizvode koje nam preporučuju u vinogradima, a kasnije i enološke proizvode u podrumima, kazao je Josip Martinović, glavni enolog u Podrumima Andrija. Evo o čemu se radi.

Foto: FB/Podrumi Andrija
  • 1.923
  • 181
  • 0

Uvijek žedan, nikad pijan – zanimljiv je moto vinarske obitelji iz Paoče blizu Čitluka, koja je ove godine na Sabatini osvojila četiri zlatne medalje za kvalitetu i dvije šampionske titule – za crno vino Riserve Andrija 2016. te vinjak Andrija "VS“.

Dvadesetak kilometara od mora, s nadmorskom visinom od 230 metara, Paoča se spominje još u 14. stoljeću u dubrovačkim arhivima. Upravo je tamo započela vinogradarska priča obitelji Ćorić, koja je vinariju podigla u čast djedu po kojem je i dobila ime.

Vinarija kapaciteta milijun litara

Danas imaju suvremenu vinariju kapaciteta od milijun litara, a prepoznati su daleko izvan okvira ovog malog hercegovačkog mjesta. Hvaljeni su po autohtonim sortama žilavkom i blatinom, ali rade i svjetske poznate sorte i razne crne kupaže, poput ove za koju su upravo osvojili šampionsku titulu.

"Ovo nam nije prva nagrada, za vranac selekciju iz 2013. dobili smo pehar šampiona, kao i za vranca iz 2016., tako da smo dobro upoznati sa šampionskim osjećajem“, rekao je vidno ponosni Andrija Ćorić nakon preuzimanja nagrade na 33. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara u Dubrovniku.

Andrija Ćorić prima nagradu za vinjak Andrija VS (Foto: Zadružni savez Dalmacije)

Andrijin otac, Miro Ćorić, direktor vinarije Podrumi Andrija, na Sabatini je dan ranije primio priznanje za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu. 

Gnojiva s trovalentnim fosforom

Već 17 godina glavni enolog Podruma Andrija je Josip Martinović, ali i dio njihove obitelji, kako srdačno kaže Andrija Ćorić. Zanimalo nas je što im pomaže proizvesti vrhunska vina u okolnostima klimatskih promjena, te koliko vode računa o ishrani i gnojidbi.

Kažu da u ovoj vinariji više od 10 godina koriste asortiman tvrtke Timac Agro d.o.o. i jako su zadovoljni, jer, kako kažu, nude zanimljivu lepezu proizvoda namijenjenu profesionalcima. Koristili su njihov Eurofertil TOP 51 mineralno gnojivo, te biostimulatore Seactiv Vital i Seactiv Elite.

"Brinući o proizvodima iz našeg asortimana biramo samo najbolje proizvode koje preporučuju u vinogradima, a kasnije i enološke proizvode u podrumima. Važno je za naša hercegovačka tla, kada imamo jako povišen pH i gdje se neki nutrijenti kao kalij i fosfor teško ugrađuju, koristiti njihova gnojiva koja imaju trovalentni fosfor koji je obložen kalcij matricom – pa se usvaja baš onda kad treba“, rekao je Martinović.

Riječi pohvale za Timac Agro proizvode ima jedna od najcjenjenijih vinarija u Hrvatskoj i šire – Matuško vina d.o.o. Na Sabatini ove godine osvojili su brojne nagrade za svoja vina Grk 2022. i Dingač Reserve 2015., te izgled buteljiranog proizvoda, a Mato Violić – Matuško i priznanje za životni doprinos unapređenju vinogradarstva.

Mato Violić-Matuško primio je šampionski pehar na Sabatini.

Godine predanog ulaganja, rada i truda, ovu su pelješku obitelj odvele i na svjetsku scenu, čemu svjedoče brojne internacionalne nagrade, a plasman njihovih vina seže do Kine.

"Za nas je jako bitno da u proizvodnji imamo gnojiva za koje imamo garanciju da će se optimalno usvojiti u datom trenutku, imajući u vidu potrebe vinove loze za hranjivima - da ne bude ničega ni previše ni premalo“, rekao je Mato Violić, koji s proizvodima ove tvrtke radi 3 godine.

Do sada su u svojim vinogradima koristili mineralno gnojivo Eurofertil TOP 51 za mlade nasade, te Eurofertil 67 za stariju lozu.

Imaju rješenje za svaki problem u proizvodnji

Tvrtka Timac Agro na Sabatini je izložila cijelu paletu njihovih biostimulatora namijenjenih za konvencionalnu i ekološku proizvodnju. Ponosno su izložili i vina svojih klijenata iz kontinentalne i jadranske regije.

"Razlika naših gnojiva u usporedbi s ostalima je ta da mi imamo vlastita rješenja i patente za pojedinačne probleme u proizvodnji, poput: TOP-Phos, Physio Pro, Seactive, N–process, a to omogućuje efikasnost i kompleksnost“, rekla je Matea Jurković.

Matea Jurković na izložbenom prostoru tvrtke Timac Agro d.o.o.

Ova tvrtka poljoprivrednicima nudi i savjetodavnu pomoć, na području cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju tehničko-stručne savjetnike za biljnu proizvodnju koji su stalno dostupni proizvođačima, kako pri izradi plana gnojidbe, tako i pomoći u datom trenutku proizvodnje.

Sjedište tvrtke Timac Agro d.o.o. je u Zagrebu, a u Hrvatskoj posluju kao kćer francuske tvrtke Roullier Group, koja postoji od 1959. godine i posluje u 131 zemlji svijeta. 


Tagovi

Mato Violić-Matuško Andrija Ćorić Josip Martinović Matea Jurković Timac Agro Gnojidba u vinogradarstvu Plan gnojidbe Biostimulatori


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]