Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradar Tsai
  • 01.10.2024. 18:00

Suosnivač Alibabe Joe Tsai ulaže u poljoprivredu - u kojem sektoru vidi budućnost?

Ovakav potez dio je rastućeg trenda među bogatim investitorima koji ulažu u luksuzna vina i vinograde kao dugoročne investicije

Foto: AK grafika
  • 369
  • 96
  • 0

Milijarder Joe Tsai, suosnivač Alibabe, jedne od najvećih svjetskih internetskih trgovinskih platformi poznat je po investiranju u razne industrije, uključujući sport, tehnologiju i nekretnine. 

Nedavno je proširio svoja ulaganja u vinogradarstvo. Tsai i partneri kupili su parcele vinove loze na poznatim lokalitetima uključujući i ona na pobrđu Côte d'Or u francuskoj Burgundiji, jednoj od najprestižnijih vinskih regija na svijetu, poznatoj po vrhunskim vinima, posebno onima od sorti Pinot Noir i Chardonnay, piše Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor.  

Rastući trend među bogatašima 

Ovakav potez dio je rastućeg trenda među bogatim investitorima koji ulažu u luksuzna vina i vinograde kao dugoročne investicije. Vino iz Burgundije ima tendenciju zadržati ili čak povećati vrijednost kroz vrijeme što ga čini atraktivnim za investitore poput Tsaija. 

Poznavatelji tržišta ulaganje komentiraju ne samo kao Tsaijev interes za vina nego i strategiju diversifikacije portfelja u industrije koje su manje povezane s tehnologijom. Navode da će mu donijeti ne samo financijsku korist već i prestiž u vinskom svijetu.

Ne mari za klimatske promjene

Iako klimatske promjene negativno utječu na vinogradarstvo, burgundijska vina, posebno ona iz vrhunskih vinograda, poznata su po izuzetnoj kvaliteti i velikoj potražnji. Imaju stabilnu vrijednost na tržištu, a zbog ograničene količine proizvodnje, vremenom mogu vrijediti sve više. 

Osim toga, ovaj sektor postaje sve inovativniji. Vinari širom svijeta koriste napredne metode za prilagodbu klimatskim promjenama, poput navodnjavanja, uzgoj otpornijih sorti kao i tehnika koje štite tlo i lozu od ekstremnih uvjeta. Tsai, s obzirom na svoje iskustvo u tehnologiji, vjerojatno vidi potencijal upravo u uvođenju novih tehnoloških rješenja. 

I na kraju, ovo nije samo investicija u poljoprivrednu proizvodnju nego i u kulturnu baštinu, a što sa sobom nosi značajan prestiž. 

Foto: Shutterstock/David BISE/Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Joe Tsai Suosnivač Alibabe Ulaganje u vinograde Burgundija Ulaganje u poljoprivredu Trend Prestiž Luksuzna vina Dugoročna investicija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.