Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna žutica
  • 07.07.2023. 12:00

Suzbijanje američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze - kada i s čim tretirati?

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede objavila je savjete o načinu suzbijanja američkog cvrčka. Evo što činiti.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 3.273
  • 223
  • 0

Američki cvrčak (Scapoideus titanus Ball) invazivna je vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike. U Europi je prvi puta utvrđena krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je u Hrvatskoj prvi puta zabilježena 2003. godine. Ujedno, on je vektor fitoplazme uzročnika zlatne žutice (Grapevine flavesceence dorée), čije je suzbijanje potrebno vršiti nakon završetka cvatnje vinove loze, objavila je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

Kako napominju, suzbijanje se provodi u vinogradima u demarkiranim područjima s dva ili tri tretmana sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice. 

Prisutnost ličinki ovog štetnika obavlja se vizualnim pregledom naličja listova vinove loze ili metodom otresanja od sredine svibnja. "Prvo se pojavljuju i hrane na bazalnim mladicama koje rastu iz panja, te se prvi pregledi vrše na donjim listovima bazalnih mladica", navode iz bivše savjetodavne službe dodajući da se prisutnost odraslih oblika prati postavljanjem žutih ljepljivih ploča početkom srpnja na srednju armaturnu žicu u redove vinograda, a izmjenjuje se svaka dva do tri tjedna.

Vrijeme je za drugo tretiranje

Prvo tretiranje obavlja se u skladu s uputama koje se donose i rokovima koji se određuju na temelju redovitog praćenja vektora. Drugo koje treba sada obaviti, ide dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja, a treće u preporučenim rokovima suzbijanja vektora, ovisno o području, ili ako se tijekom srpnja primjenom žutih ljepljivih ploča utvrdi prisutnost odraslih oblika vektora.

Sredstva koja su dozvoljena i registrirana u Republici Hrvatskoj za suzbijanje američkog cvrčka su: Sivanto Prime, Decis 2,5 EC, Chythrin Max, Cypgold, Sumialfa 5 FL, Mavrik Flo, Abanto, Krisant EC, Pyregard, Direkt Green, Asset Five, Pirecris i Flipper.

Iz Uprave napominju i da odrasli oblik američkog cvrčka ima vitko tijelo smeđe boje, dugo 5-6 mm. Glava je trokutastog oblika s ispupčenim tjemenom na kojem se nalaze izražene tanke poprečne pruge. Krila su uglavnom blijedo žute do smeđe boje. Vrsta ima jednu generaciju godišnje, a prezimi u obliku jaja odloženih na koru rozgve. Jaje je bubrežastog oblika, bjelkaste boje, vretenasto na prednjem, a zaobljeno na stražnjem dijelu. Jaja se mogu nalaziti u malim nakupinama (2-4) ili u nizu od 10 do 20. Izlazak ličinki iz jaja započinje sredinom svibnja.

Kako prepoznati simptome zlatne žutice vinove loze?

Tijekom razvoja, objašnjavaju dalje, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija. One prvih razvojnih stadija jako su sitne, prozirne s karakteristične dvije pjege na zatku. "Teško ih je utvrditi bez povećala pa njihova prisutnost u vinogradu često prođe nezapaženo", upozoravaju dodajući da se nalaze na naličju lista i gotovo su nepomične osim ako su uznemirene, tada skaču, stoga pregled treba radi jako oprezno. Kod ličinki zadnjih razvojnih stadija (L4 i L5) jasno su uočljive tamne pjege nepravilna oblika na tijelu, te su vidljivi začeci krila. Odrasli oblici na vinovoj lozi javljaju se početkom srpnja te se zadržavaju do kraja rujna.

Štete na vinovoj lozi 

Kažu i da nastala oštećenja mogu biti izravna i neizravna. Izravno oštećuju provodne dijelove biljaka hraneći se biljnim sokovima, što je šteta manjeg značaja. Najveća štetnost, pak nastaje prenošenjem najznačajnije bolesti vinove loze, fitoplazme uzročnika zlatne žutice vinove loze. 

Preporuke za suzbijanje američkog cvrčka dostupne su i ovdje

Ističu i da svi razvojni stadiji koji se hrane 4-8 dana na zaraženom trsu u svoj organizam unose fitoplaznu te postaju zaraženi. Nakon unošenja, fitoplazna se umnožava u tijelu vektora prolazeći kroz latentno razdoblje koje traje 4-5 tjedana. Kako bi vektor postao infektivan potrebno je proći vrijeme inkubacije. Tijekom tog perioda fitoplazma kruži hemolimfom sve dok ne dođe do žlijezda slinovnica gdje se razmnožava. Tijekom razdoblja inokulacije zaražene ličinke (od trećeg razvojnog stadija) i odrasli oblici, hraneći se na zdravim trsovima, slinom prenose fitoplazmu pri svakom sljedećem ubodu.

"Vremensko razdoblje u kojem američki cvrčak može prenijeti fitoplazmu na zdrave trsove u prosjeku traje tri mjeseca", naglašavaju. 

Simptomi žutice vinove loze 

Kada su u pitanju simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su izraženiji. Često se pojavljuju na cijelome trsu, a mogu se pojaviti samo na mladicama lucnja ili reznika.

Simptomi na listu:

  • U bijelih sorata vinove loze rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprimi kopljasti izgled, nepravilno žute boje, krut je te se na dodir drobi
  • U crvenih sorata lišće prerano poprima crvenu boju, a ostali simptomi su isti kao kod bijelih sorata

Napominju i da je zbog otrovnosti i opasnosti insekticida protiv američkog cvrčka na pčele, potrebno prije primjene pokositi cvatući porast u vinogradima (naročito bijelu djetelinu), te primjenu obavljati u kasnijim večernjim satima kada pčele ne lete!

Ujedno, sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida, ako se obavlja tretiranje sredstvom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Američki cvrčak Zlatna žutica vinove loze Suzbijanje Savjetodavna služba Preporuke Tretiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]