Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećeni vinogradi
  • 04.06.2024. 14:55
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

Tuča ogolila vinograde: Oštećeno do 100 ha nasada Iločkih podruma

Nastradalo je oko 20 do 30 posto površina pod vinovom lozom u vlasništvu Iločkih podruma. Vinar Zlatko Bošnjak ispumpava vodu iz podruma, a u nasad još ne može jer u njemu blato

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 1.730
  • 154
  • 0

Katastrofalno nevrijeme s tučom veličine lješnjaka pogodilo je jučer Ilok i bližu okolicu, a najviše su štete pretrpjeli vinogradi. Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju vinovu lozu bez i jednog lista. Nasadi su ponegdje još jutros bili pod vodom. 

Iločki podrumi procjenjuju štetu 

Iločki podrumi koji imaju 360 hektara vlastitih nasada i po čijim je vinima ovaj kraj nadaleko poznat, još uvijek zbrajaju štetu. Iako su procjene u tijeku, za sada govore o oštećenjima na 20 do 30 posto svojih površina, dakle na 70 do 100 ha

"Sve ovisi o lokaciji, negdje je šteta veća, negdje manja. Najviše je pogođena graševina budući da ta sorta prevladava u našim vinogradima", kratko nam je rekla Darija Rotim iz Iločkih podruma dodajući da će kasnije imati više informacija. 

Šteta i u PZ Trs 

Ovakav nalet vjetra, kiše i tuče ne pamti Zlatko Bošnjak iz PZ Trs u čijem je vlasništvu 75 ha nasada. Kaže, najgore je bilo oko samoga Iloka gdje su pojedini vinogradi uništeni 100 posto te na mjestima gdje se zadržavala voda i led.

U jednom od vinograda u okolici Iloka 

Na sreću, on ondje ima oko tri hektara dok je ostatak u brdu. "Ima vinograda koji su ostali bez i jednog lista. To će se sigurno odraziti na urod i iduće godine", komentira dodajući kako cijelu noć ispumpava vodu iz vinskog podruma. 

"Evo sad završavamo, ispumpali smo 500 kubika vode. Nema velike štete u podrumu osim vlage, ali to će se isušiti. U vinograde još ne mogu, sve je mokro, blato", opisuje situaciju. 

Područja koja su pogođena nevremenom danas će obići potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro te gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir. 

Bez obzira na svu nevolju, u Iločkim podrumima će se ovoga vikenda održati šesto izdanje Festivala traminca.


Tagovi

Tuča u vinogradu Iločki podrum PZ Trs Zlatko Bošnjak Šteta od tuče Voda u vinogradu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.