Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Kast
  • 20.10.2023. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Ilok

U Iloku se otvorila ambiciozna butik vinarija u kojoj se njeguju svi oblici dobivanja vina

Za fokus svog djelovanja, Katarina i Stjepan Kovčalija, odabrali su tradicionalni iločki sortiment, sorte graševinu, traminac i frankovku, vjerujući da na teritoriju Podunavlja i Fruške gore kojem pripadaju, upravo te sorte mogu pružiti najviše.

Foto: Marinko Petković
  • 2.645
  • 151
  • 0

Obitelj Kovčalija iz Iloka novu je vinariju KAST - vještina vina predstavila nedavno brojnim uzvanicima iz Hrvatske i inozemstva pa je tako Ilok, ujedno Srijem i Slavonija, bogatiji za jednu sasvim novu i ambicioznu butiknu vinariju, koja ima naprednu opremu u modernom vinskom podrumu.   

Želimo sačuvati svježinu i eleganciju u vinu i arome tipične za sorte našeg kraja, stoga dobar dio vina njegujemo u inoksu. S druge strane, ostale sve tri metode njegovanja koje baštinimo iz iločke povijesti nam omogućuju da kasnijim pažljivim kupažiranjem s vinom iz inoksa i pronalaženjem idealnih omjera krajnje vino dobije dodatno na kompleksnosti i dubini, kao i na potencijalu za čuvanje i daljnji razvoj.

Na taj smo način dobili očuvali sortnost i tipična svojstva vina s iločkog terroira, a istovremeno dobili strukturu i novu razinu kvalitete", kazao je Stjepan Kovčalija, čija obitelj ima vinsku tradiciju, a vlasnik je nagrađivanog restorana i hotela Dunav u Iloku, kojeg su nekad zvali Mali Dubrovnik, a čiji se legendarni traminac pije i na britanskom dvoru.    

Pomoć Vinske omotnice, ali i vrhunskog enologa 

Kako se čulo, uz pomoć europskih fondova, odnosno Vinske omotnice izgradili su vinariju koja svojom funkcionalnošću, arhitektonskim rješenjima i nadahnutim uređenjem značajno odskače od prosjeka i donosi jednu sasvim novu ponudu i kvalitetu, koja može stati uz bok bilo kojoj od slavnih vinarija i u svijetu. Nova generacija u obitelji, Katarina i Stjepan, prema čijim je početnim slovima vlastitih imena vinarija dobila naziv, preuzela je odgovornost za ovaj projekt sa sasvim novom idejom prevesti iločka vina iz zone svakodnevnih u zonu vina za posebne trenutke. Iako je Iločko vinogorje slavno te po čuvenju i potencijalu jednako vrijedno kao primjerice Kutjevačko, na tržištu se vina iz tog kraja prodaju većinom u tzv. zoni svakodnevnih vina ili u najboljem slučaju kao vina s odličnim omjerom cijene i kvalitete.

Moderna vinarija ima i amfore od terakote

U zoni finih i prestižnih vina je Iločko vinogorje zapravo ozbiljno deficitarno, i to je stvar koju Katarina i Stjepan žele izmijeniti. Iako su njih dvoje mladi ljudi, oni su zapravo nasljednici duge vinogradarske obiteljske tradicije i po majčinoj i po očevoj strani. Tradicije koju su zamislili oplemeniti. Stoga su za fokus svog djelovanja odabrali tradicionalni iločki sortiment, sorte graševinu, traminac i frankovku, vjerujući da na teritoriju Podunavlja i Fruške gore kojem pripadaju, upravo te sorte mogu pružiti najviše.

Angažirali su jednog od najboljih stručnjaka ovog podneblja, enologa Mladena Dragojlovića iz Novog sada, poznatog po suradnji s negotinskom vinarijom Matalj od samog osnutka, gdje je surađivao na kreaciji Kremen Kamena, jednog od najboljih crnih vina ovih prostora, a zatim i suradnji s drugim vinarijama s kojima je također požnjeo međunarodne uspjehe, poput vinarija Đoković i Matijašević.

Betonsko jaje i amfore od terakote

Angažirali su i Gorana Perića iz Istre, cijenjenog tehnološkog projektanta, koji je prema zamislima obitelji i enološkog savjetnika opremio podrum suvremenom tehnologijom, primjerenoj tipu vina kakvo Kovčalije žele proizvoditi. Podrum je uređenjem posvećen tradiciji ovog kraja i ključnim razdobljima vinske povijesti, zbog čega se sastoji od četiri dijela. Prvi se dio odnosi na današnjicu i tamo su smješteni inoks tankovi s kontroliranom temperaturom, drugi dio se odnosi na Austro-Ugarsku odnosno tradiciju dozrijevanja vina u betonskim tankovima i tamo se nalazi betonsko suđe, čiji tankovi sežu još u davnu 1895. godinu, a obujma su od 20.000 do 40.000 litara.

Treći je dio posvećen srednjovjekovnoj tradiciji i gdje se nalaze drvene bačve, a posljednji, četvrti antičkom dobu iz vremena Rimskog carstva gdje se nalaze amfore od terakote. Tako graševina 2022. godine dolazi 'tri u jednom' što znači da je dio odležan u taknu od inoksa, dio u betonskom jajetu, a dio u hrastovim bačvicama od 225 litara.  Svježina i primarne arome sorte stigle su od inoksa, betonsko jaje umirilo je i zaokružilo  vino, a dodir hrasta oplemenio miris  i donio dubinu. 

Vinarija je dobila ime prema početnim slovima vlasnika, Katarine i Stjepana 

Među brojnim gostima svečanosti otvorenja našli su se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja se uzvanicima obratila i govorom i zaželjela mladim poduzetnicima puno uspjeha, a zatim i predstavnici lokalnih institucija poput župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića, gradonačelnice Iloka Marine Budimir. Medijski predstavnici bili su iz Hrvatske, Srbije  i Mađarske.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija KAST Katarina i Stjepan Kovčalija Butikna vinarija Otvorenje Vinska omotnica


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.