Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba pušipela
  • 08.10.2023. 09:00
  • Međimurska, Sveti Urban

U vinogradima obitelji Horvat počela berba pušipela - kakav je urod?

U vinogradima obitelji Horvat u Svetom Urbanu počela je berba klonske selekcije autohtone sorte grožđa - pušipela. Ove je godine urod ponovo odličan i visoke kvalitete.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.353
  • 91
  • 0

"Berbom klonske selekcije pušipela završava berba u našim vinogradima. Urod je na razini prošle godine, što znači - iznadprosječan. Dobar je omjer kiselina i šećera, što obećava divno vino", istaknuo je poznati međimurski vinar Robert Horvat, predsjednik županijske Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae, u čijem je vinogradu, u Svetom Urbanu, organizirana ova berba. 

"Drago mi je što i na ovaj simboličan sudjelujemo u promicanju naše robne marke vrhunskog vina pušipel, koja je i ove godine dala izniman urod. U rukama vinara iz obitelji Horvat i grožđe s ovih 1.400 trsova klonske selekcije pušipela dat će vrhunsko vino", rekao je župan Međimurske županije, Matija Posavec. Kaže da na području te županije imaju proizvodnju, kvalitetu, sada samo moraju ulagati u marketing, kako bi proširili tržište. 

Pridružili su im se gosti iz Austrije koji su imali priliku vidjeti kako se stvara vrhunski proizvod u ovom kraju. "Veseli me da uživaju u našoj gastronomiji i vinima", poručio je Posavec. 

Berači i gosti u vinogradu obitelji Horvat

Inače, na ovogodišnjoj berbi klonske selekcije pušipela bili su i državni ministar Savezne Republike Štajerske Werner Amon te veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegova Ekscelencija Josef Markus Wuketich, koji su tom prigodom posebno pohvalili dosege međimurskih vinogradara te njihova nastojanja da zaštite i promoviraju pušipel, kao autohtonu međimursku sortu.

Projekt klonske selekcije započeo  je 2011. godine, u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Društvom vinogradara i vinara Hortus Croatiae, uz podršku Međimurske županije, kako bi se stvorila zaštićena robna marka za ovu autohtonu sortu. Na brendiranju pušipela radi niz stručnjaka raznih profila okupljenih oko njegovog Centra u Štrigovi.


Fotoprilog


Tagovi

Robert Horvat Pušipel Berba grožđa Autohotona sorta Matija Posavec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.