Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 31.07.2024. 18:20
  • Šibensko-kninska, Plastovo

Vatrena stihija protutnjala i vinogradima Ante Sladića: Jedan problem se mora odmah riješiti!

Zapuštena zemljišta i zbog toga nepristupačni tereni - vatrogasci su tu nemoćni, kaže nam nagrađivani vinar i vinogradar iza kojega je neprospavana noć i težak dan.

Foto: V. Stapić/A. Sladić
  • 539
  • 76
  • 0

"Nadam se da ćemo naučiti nešto iz ovoga", kaže nam Ante Sladić, nagrađivani vinar i vinogradar iz Plastova kod Skradina iza kojega je naporna noć i gotovo cijeli dan u branjenju obiteljskih kuća. 

Prije svega, dodaje, aktivirati zapuštena poljoprivredna zemljišta, dati državno u zakup jer je puno bolje imati uređen vinograd ili maslinik od zarasle, nepristupačne površine.

"Vidimo to i po ovom požaru", opominje. 

Najviše stradali nasadi uz zapuštena zemljišta

Jer vatra je doslovno prešla preko vinograda i maslinika i prijetila kućama te su i sami stanovnici neprestano dežurali i gasili manje požare koji su izbijali. 

Vinariji Bibich požar progutao maslinike, vinograde i štalu, jedan vatrogasac ozlijeđen

"Prema onome što se zasad vidi, jer tek kad sve prođe moći ćemo stvarno vidjeti kolika je šteta, za razliku od drugih u susjedstvu kojima su stradali cijeli vinogradi, nama nije izgorio nijedan", opisuje Ante čiji se ekološki nasadi debita, maraštine, plavine, lasine, babića i tribidraga prostiru na 6 ha, na 250 metara nadmorske visine u brdima pokraj Nacionalnog parka Krka.

Vatra je doslovno prošla kroz vinograde i maslinike 

Izgorjeli su im trsovi uz rub vinograda i to na dijelovima gdje su uz njihove nasade neobrađena i zarasla zemljišta. Kako privatna, tako i državna.

Požar i dalje aktivan

Upravo to je problem spomenut na početku koji se, naglašava, mora riješiti. 

"Zapuštena zemljišta i zbog toga nepristupačni tereni - vatrogasci su tu nemoćni. Što se kanaderom uspije ugasiti, uspije", umorno nam priča ovaj cijenjeni vinar pa i prije dvije godine laureat Sabatine

Vrijeme je, dakle, da se zapuštena zemljišta aktiviraju. To je prioritet, podcrtava Sladić otkrivajući nam da je trenutno situacija u Plastovu pod kontrolom, no požar i dalje pravi probleme na području Ićeva te prema Rupama i Dubravicama.


Fotoprilog


Tagovi

Ante Sladić Požar Vinograd Maslinik Zapuštena zemljišta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".