Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trs Labin
  • 11.11.2023. 12:00
  • Istarska, Labin

Vinari Labinštine dobivaju sve više odličja na međunarodnim vinskim smotrama

Na ocjenjivanju pjenušaca u Bruxellesu bilo je više od 950 pjenušaca iz cijelog svijeta, a 96 uzoraka je pristiglo iz Hrvatske. No, samo je pjenušac od malvazije vinara Maria Juričića iz Labina, nagrađen zlatnom medaljom, čulo se na Vinskoj shpitzi u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.196
  • 85
  • 0

Turistička zajednica grada Labina u suradnji sa zagrebačkim diWine barom predstavila je šest vinarija labinskog kraja: Kos, Fuhtar, Vosilla, Baćac, Juričić i Prskalo od njih ukupno 34 koliko broji Udruga Trs, koja ih okuplja s ciljem snažnijeg brendiranja ove vinske mikro-regije, od njih ukupno pet u Istri.   

"Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Na osnivačkoj skupštini bilo nas je svega 13, dok danas brojimo preko 30 članova, što svjedoči o snažnom porastu vinarstva u istočnoj Istri jer imamo jako dobra vina u svojim konobama, a čemu svjedoče brojna osvojena zlata", kazao je predsjednik Udruge Valter Licul, koji želi ohrabriti domaće vinare da još više podignu kvalitetu vina, jer je istu prepoznala i struka, o čemu svjedoče odličja sa prestižnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja poput Decantera, Concours Mondiala, Vinistre i Vina od davnina u Zagrebu.

Izašli iz sjene poznatije Zapadne Istre

Vinari Labinštine itekako su pokazali svoje vinsko umijeće, pomalo samozatajno skriveno na istočnoj obali Istre. Na Vinskoj shpitzi okupljeni vinoljupci mogli su kušati mlade i odležane malvazije, terane sorte tipične za istarski terroir, ali i nagrađivane pjenušce, vina potopljena pod morem, međunarodne sorte poput chardonnaya i merlota te sjajne muškate koji su naročito oduševili ljubitelje vina sa ostatkom šećera.

Licul ističe potrebu snažnijeg brendiranja ove vinske mikro-regije, koja je dosad bila u drugom planu u odnosu na poznatije vinare zapadne Istre, a sada se, prije svega priznatom kvalitetom,, snažno utisnula na vinske karte. 

Kako se čulo, na ocjenjivanju pjenušaca u Bruxellesu bilo je više od 950 pjenušaca iz cijelog svijeta, a 96 uzoraka je pristiglo iz Hrvatske. No, samo je pjenušac od malvazije vinara Maria Juričića iz Labina, nagrađen zlatnom medaljom. Juričić nam je otkrio da imaju još šest etiketa vina, kao i crna vina teran i merlot, a rade još i suha vina kao i polusuha od cabernet sauvignona, te bijeli muškat, kao i dva barikirana vina.   

Direktorica Turističke zajednice grada Labina, Astrid Glavičić, pozvala je sve da što prije dođu istražiti destinaciju Labin-Rabac, koja sve snažnije privlači goste svojom eno-gastro ponudom kao i zanimljivim vinskim manifestacijama iako je dugi niz godina bila u sjeni poznatih vinskih imena zapadne Istre.

Edukacija o vinu na Vinskoj Shpitzi  

Vlasnica diWine bara i vinska promotorica Irena Lučić, kazala je da  je koncept Vinske Shpitze sastavljen od niza malih vinskih kušaonica, koje u fokus stavljaju određenu vinsku regiju ili destinaciju.

Na taj način, ističe, osim uživanja u vinu, posjetitelji na nenametljiv način prolaze i kroz svojevrsnu edukaciju o vinima te upoznaju i povijest nekoga kraja, kao i njegovu eno-gastro kulturu. Lučić napominje da je na tako usko fokusiranim prezentacijama, sa svega šest do osam vinara, lakše zapamtiti autohtone i tipične sorte nekog kraja, dok kroz razgovor s vinarima posjetitelji mogu saznati detaljne informacije o proizvodnji vina, uzgajanim sortama, te tradiciji vinogradarstva određene vinske mikro regije.

Prisutni ljubitelji dobre kapljice složili su se kako je Labin, sa svojim sve boljim vinima, zaslužio veću pozornost eno-gastro scene. Dakle, nećemo pretjerati kada kažemo kako je Labinština nova zvijezda na zvijezdama ionako bogatom istarskom vinskom nebu te svakako preporučujemo posjet ovoj, za sad još pomalo skrivenoj, vinskoj destinaciji.


Fotoprilog


Tagovi

Trs Labin Valter Licul Istična Istra Mario Juričić TZ Labin Irena lučić Vinska shpitza


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]