Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staro vino
  • 25.06.2024. 18:00

Vino staro 2.000 godina pronađeno u urni u rimskoj grobnici

Pronađeno u Carmoni prvi je primjerak drevnog vina koje je proučavano u tekućem obliku.

Foto: Decanter.com
  • 334
  • 88
  • 0

Analiza tekućine sačuvane u rimskoj grobnoj urni staroj 2.000 godina pronađenoj u južnoj Španjolskoj potvrdila je da se radi o vinu, a istraživači ga smatraju najstarijim primjerkom ikada pronađenim, piše decanter.com.

Odnosno, analiza sugerira da sadrži "najstarije vino konzervirano u tekućem stanju". Naime, tijekom 2019. godine, arheolozi u španjolskom gradu Carmona u blizini Sevilje iskopali su rimsku nekropolu koja datira iz 1. stoljeća nove ere.

Pretpostavili su da je to obiteljski mauzolej koji je pripadao stanovnicima tadašnjeg Carma - važnog grada u rimskoj provinciji Hispania Baetica.

U šest niša (tzv. "loculi") u zidovima komore su bile urne s ostacima kremacije. U nekoliko njih nalazili su se dodatni grobni predmeti, kao što su perle, jantar u vrećici od lana ili konoplje, očuvani parfem i staklena zdjela, ali urna u "lokulusu" osam bila je drugačija.

Unutar olovne urne nalazila se staklena tegla nazvana "olla ossuaria". Osim kremiranih ostataka kostiju i zlatnog prstena s likom boga Janusa, bila je do vrha puna očuvane, crvenkaste tekućine - ukupno oko pet litara (naslovna fotografija, op.autora).

Prema izvješću objavljenom u "Journal of Archaeological Science" istraživači su brzo primijetili da: "tekućina nije mogla dospijeti u unutrašnjost urne zbog poplave ili curenja u grobnoj komori, niti kondenzacije, posebno kada je unutrašnjost urne u susjednoj niši bila u identičnim uvjetima, ali potpuno suha."

Rijetka prilika

Nakon analize pomoću plazma masene spektrometrije za određivanje kemijskih elemenata, zaključili su da je u pitanju vino. 

"Kada su kremirani ostaci stavljeni u nju, urna je morala biti napunjena vinom u nekoj vrsti rituala u ceremoniji sahrane ili kao dio pogrebnog obreda kako bi se pomoglo pokojnicima da prijeđu u bolje stanje", stoji u izvješću. 

Navode i da je ranije najstarije otkriće još tekućeg rimskog vina bila staklena tegla pronađena u njemačkom gradu Speyeru 1867. godine. Taj nalaz je datiran u 4. stoljeće nove ere, ali se samo pretpostavlja da je tekućina u njoj vino jer nikada nije bila kemijski analizirana.

Slično današnjem vinu iz Andaluzije

Vino pronađeno u Carmoni je, dakle, prvi primjerak drevnog vina koje je proučavano u tekućem obliku.

U izvješću je navedeno da su se sve studije koje su do sada imale za cilj kemijsku karakterizaciju rimskih ili uopće antičkih vina - oslanjale na analize apsorbiranih ostataka (uglavnom karboksilnih kiselina i polifenola) u različitim vrstama posuda, ali nikad na tekućini. Analizom biomarkera istraživači su pronašli sedam vrsta vinskih polifenola u njoj. 

Štoviše, polifenoli pronađeni u vinu starom 2.000 godina poklapali su se s onima iz vina koja se i danas proizvode u Andaluziji. Vino je bilo crvenkasto smeđe boje, ali se to moglo pripisati oksidaciji tijekom dva milenija, u skladu s degradacijom njegovog pH.

Izostanak siringične kiseline, koja nastaje razgradnjom pigmenta u crnim vinima, također je ukazivalo da mu je originalna boja bila bijela.

Dr.sc. Jose Rafael Ruiz Arebola sa Sveučilišta u Cordobi, koji je vodio kemijsku analizu, rekao je za Guardian da je ipak zabrinut kako će ga probati. Iako su testovi pokazali da je tekućina u potpunosti netoksična, provela je 2.000 godina u kontaktu s ljudskim ostacima. 


Tagovi

Najstarije vino Dr Hose Rafael Ruiz Arebola Univerzitet u Kordobi Karmona Urna sa vinom


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled