Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.05.2015. 12:00
  • Istarska

Vinovoj lozi prijete mnoge bolesti

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 49
  • 2
  • 0

Buduću da je najavljeno promjenjivo i nestabilno vrijeme, vinogradare upozoravamo da obave zaštitu svojih nasada usmjerenu protiv uzročnika plamenjače vinove loze (Plasmomara viticola), uzročnika crne pjegavosti ( Phomopsis viticola) te uzročnika pepelnice ( Uncinula necator).

Preporučuje se uporaba, nekog od dolje navedenih, organskih preventivnih fungicida na bazi propineba (Antracol WG 70 ), propineba i cimoksanila (Antracol combi WP 76), mankozeba ( Dithane M 45, Mankozeb, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG, Pinozeb M-45, Star 80 WP), metirama (Polyram DF), ditianona (Delan 700 WDG), folpeta ( Folpan 80 WDG, Futura 50 W), folpeta i triadimenola (Shavit F- suzbija i pepelnicu), folpeta i azoksistrobina (Univerzalis - suzbija i pepelnicu) ili na bazi Al- fosetila i folpeta (Mikal flash WG, Mikal Premium F).

Za zaštitu od pepelnice preporučujemo se neki od pripravaka na bazi sumpora kao što su Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Cosavet DF ili Kossan WG.

Vinogradari koji su upisani u Upisnik integriranih proizvođača, primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama.

Također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja. Podaci o njima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
marina.kocijancic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Plamenjača Pepelnica Crna pjegavost Propineb Cimiksanil Mankozeb Metiram Ditianon Folpet Azoksistrobin Al fosetil Sumpor Marina Kocijančić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.