Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje vinograda
  • 17.08.2023. 15:00

Vlada im daje 6.000 eura za hektar iskrčenog vinograda

Mladi piju manje vina, a više piva. Osim potrošačkih navika, promijenila se i klima. U Francuskoj će vlada uložiti milijune eura za krčenje vinove loze

Foto: Depositphotos/dfuentesphotostock
  • 14.404
  • 774
  • 0

Francuska vlada planira potrošiti milijune eura za krčenje vinove loze. Cilj je smanjiti proizvodnju te omogućiti vinogradarima prenamjenu zemljišta za druge aktivnosti. Provedba će početi već ove jeseni, a proizvođači bi naknadu trebali dobiti krajem godine, piše Politico

Razlog su drugačije potrošačke navike i klimatske promjene. Potrošnja crnog vina pada, kao i potražnja iz Kine. Grožđe je sve teže proizvesti u ovako sušnim godinama i ekstremnim klimatskim uvjetima. Stoga će i u svjetski poznatoj regiji Bordeaux, s dugom tradicijom vinogradarstva i vinarstva biti iskrčeno tisuće hektara pod nasadima. 

Generacijski problem

Vrhunsko vino koje dolazi iz ove regije, još uvijek ima svoje kupce, ali potražnja za stolnim i kvalitetnim je u padu budući da se potrošači okreću drugim osvježavajućim pićima poput piva.

Upravo bi prodaja piva u francuskim supermarketima ove godine mogla prvi puta premašiti prodaju vina, pokazuje nekoliko istraživanja. Potrošnja crnog smanjila se za 32 posto u posljednjem desetljeću, i to najviše u dobnoj skupini od 18 do 35 godina. 

"Postoji generacijski problem s milenijalcima i generacijom Z i puno više konkurencije na tržištu, osobito s drugim pićima", rekla je Gabriella M. Petrick, povjesničarka koja je istraživala evoluciju preferencija okusa vina, uključujući područje Bordeauxa. "Mlađi ljudi ga jednostavno ne piju toliko. To je vrlo vidljivo i u Francuskoj."

Klimatske promjene igraju dvostruku ulogu. S jedne strane, dulja ljeta i više temperature tjeraju potražnju potrošača više prema bijelim i ružičastim vinima, a s druge dovode do više alkohola i tanina u tradicionalnim vinima te im mijenjaju okus. 

Fokusirat će se na kvalitetu 

Osim što će država dati potporu za krčenje vinograda, i to 6.000 erua za svaki uklonjeni hektar, javna sredstva će biti uložena i u prenamjenu vina koje se ne može prodati, u industrijski alkohol za parfeme ili dezinfekciju ruku

Gotovo 1.000 prijava već je podneseno Odjelu Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, domu kultnog vina Bordeaux.

Jedna trećina podnositelja zahtjeva želi porušiti sve svoje vinograde i potpuno napustiti vinarstvo, ostali žele manje proizvoditi, ali se fokusirati na kvalitetnija vina. 


Tagovi

Krčenje vinograda Francusko vino Navike potrošača Potrošnja vina Crno vino Bordeaux Proizvodnja vina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.