Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 07.06.2024. 10:30

Vremenske prilike pogoduju bolestima vinove loze, evo s čim zaštititi vinograd

Kako objašnjava mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, savjetnica Uprave za stručnu podršku poljoprivredi, topli i kišoviti svibanj, uz izrazito veliku količinu kiše početkom lipnja pogodovali su razvoju bolesti vinove loze.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 600
  • 47
  • 0

Dok su nažalost brojni vinogradi na istoku Hrvatske u potpunosti stradali u olujnom nevremenu s tučom, drugima zbog vremenskih neprilika prijete bolesti.

Kako objašnjava mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, savjetnica Uprave za stručnu podršku poljoprivredi, topli i kišoviti svibanj, uz izrazito veliku količinu kiše početkom lipnja pogodovali su razvoju bolesti vinove loze. Tako su u vinogradima s lošijom zaštitom vidljive pjege plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) uz sporulaciju na naličju koja tijekom noćne rose na lišću omogućuje sekundarno širenje bolesti.

Prijete pepelnica i plamenjača 

Ujedno, u narednom razdoblju očekujemo vrlo toplo i sparno vrijeme, osobito tijekom vikenda, što će pogodovati i razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator).

"Vinogradarima savjetujemo da redovito prate zdravstveno stanje vinove loze te obavljaju zaštitu svakih 10 do 12 dana", napominje savjetnica. 

Tuča ogolila vinograde: Oštećeno do 100 ha nasada Iločkih podruma

Tako za zaštitu od infekcije uzročnikom plamenjače preporučuje primjenu fungicida kombiniranog kontaktnog i sistemičnog mehanizma djelovanja kao što su Forum star, Folpan gold, Orvego, Sphinx extra 685 WDG, Zorvec Vinabel, Metomorf F, Profiler, Momentum trio, Magma Triple i slični.

Objašnjava i da će pripravci koji u sebi sadrže folpet smanjiti i zarazu uzročnikom ranog botritisa. "Kod osjetljivih sorata zbog  vrlo povoljnih uvjeta za razvoj sive plijesni mogu se koristiti i specifični botriticidi Teldor, Pyrus 400 SC, Switch, Cantus, Chorus 75 WG, Geox i dr.", savjetuje.

Kada je u pitanju zaštita od pepelnice predlaže primijeniti neki od fungicida: Dynali, Luna expirience, Revyona, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo extra, Stroby WG, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Prosper, Colis SC, i sl.

Zabilježene ličinke američkog cvrčka 

Upozorava takožer da u vinogradima nalazimo ličinke američkog cvrčka, uglavnom L2 stadija, a vidljiv je i početak simptoma zlatne žutice vinove loze.

"Po završetku cvatnje potrebno je obaviti suzbijanje ličinki američkog cvrčka nekim od dozvoljenih insekticida", dodaje navodeći da su insekticidi Sivanto Prime i Neemek Ten sistemičnog djelovanja i najpogodniji za prvo suzbijanje mlađih razvojnih stadija. Osim njih, sa suzbijanje su registrirani i sintetski piretroidi Decis 2,5 EC, Chythrin Max, Cypgold, Mavrik FLO, Evure.

Kaže i da su za ekološku proizvodnju prikladni insekticidi na bazi piretrina Abanto, Krisant EC, Pyregard, Direkt Green, Asset Five i Pirecris, na bazi azadiraktina Neemik Ten, te na bazi masnih kiselina kalijeve soli kao što je Flipper.

"Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom", naglašava stručnjakinja podsječajući da primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za a aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. 

Također, ambalažu je potrebno zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.


Tagovi

Željkica Oštrkapa-Međurečan Zaštita vinograda Vinova lza Pepelnica Plamenjača Botritis Zlatna žutica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).