Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 22.04.2015. 12:00
  • Zagrebačka

Zaštita vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 69
  • 5
  • 0

Relativno visoke dnevne temperature zraka od 20-24 C, koje smo zabilježili protekloga tjedna, uvjetovale su zamjetan porast mladica, koje su na ranim sortama trenutno dostigle dužinu od 3-4 cm.

Vinogradare upozoravamo na drugu zaštitu vinove loze protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola), s obzirom na porast i najavu kiše početkom vikenda. Prskanje je potrebno obaviti prije početka padalina. Nakon pojave listića, kemijska zaštita protiv crne pjegavosti sastoji se od preventivnih primjena jednog od navedenih fungicida: Polyram DF, Antracol WP 70, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Star 80 WP, Cadillac ili Mankozeb, Folpan 80 WDG ili Futura 50 WP.

Potrebno je voditi i računa o pojavi i razvoju pepelnice vinove loze (Uncinula necator), posebno u nasadima gdje se pojavljivala i proteklih godina. Potrebna primjena pripravaka na osnovi sumpora: Thiovit Jet, Kumulus, Kossan, Chromosul ili Cosavet DF.

U ovom početnom razvojnom stadiju mladica, u nasadima, u kojima su proteklih godina grinje kao uzročnici akarinoze i erinoze, bile jače prisutne, koristite akaricid Demithan SC. Proizvođači upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji, spomenuti akaricid, mogu primijeniti najviše jedanput godišnje i to na početku vegetacije.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Aleksandra Radić, dipl.inž.agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Mladice Rane sorte Crna pjegavost Phomopsis viticola Polyram DF Delan 700 WDG Pepelnica Vinova loza Uncinula necator Cosavet DF Demithan SC Akaricid Aleksandra Radić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]