Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 07.05.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 59
  • 3
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze došlo je porasta mladica, tako da su u većini vinograda duljine od 10 do 15 cm. Tijekom vikenda prognostičari najavljuju mogućnost oborina te vinovoj lozi prijeti opasnost od novih infekcija uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola), a ako bi količina oborina bila veća od 10 litara kiše dnevno, na vinovoj lozi, na kojoj su mladice duže od 10 cm, moguće su i prve primarne infekcije uzročnikom peronospore vinove loze (Plasmopara viticola). Prije najavljenih oborina, kod preventivne zaštite vinove loze primijenite fungicide kao što su Antracol 70 WG, Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP ili Delan 700 WDG. Osim navedenih mogu se primijeniti i Mikal Flash te Mikal Premium F.

Vremenski uvjeti pogoduju i razvoju pepelnice, a u zaštiti možete koristiti pripravke na osnovi sumpora kao što su Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80 ili Brimflo.

U nasadima, u kojima je pepelnica jače prisutna, možete primijeniti Karathane Gold 350 EC.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenjujte sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi i to prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Vesna Bradić, dipl. ing. agr.
E-mail: Vesna.Bradic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Mladice Vinova loza Crna pjegavost Peronospora Pinozeb Folpan 80 WDG Mikal Flash Mikal Premium F. Pepelnica Sumpor Brimflo Karathane Gold 350 EC Vesna Bradić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.