Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 08.05.2015. 10:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 76
  • 5
  • 0

Proteklih dana zabilježene su temperature zraka u vrijednostima od 25 do 29°C, što uz visoku relativnu vlagu zraka, pogoduje jačanju infektivnog potencijala pepelnice vinove loze (Uncinula necator), naročito u vinogradima gdje je prethodne vegetacije bila jaka zaraza s pepelnicom. Za zaštitu od pepelnice vinove loze predlažemo pripravke na osnovi sumpora kao što su Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80 ili Brimflo.

U vinogradima s jakom prošlogodišnjom zarazom pepelnicom, može se koristiti Karathane Gold 350 EC.

Na većini lokaliteta, mladice vinove loze duže su od 10 cm. S prvim oborinama, u dnevnoj količini većoj od 10 mm, moguća je primarna infekcija peronosporom vinove loze (Plasmopara viticola).

Tijekom nadolazećeg vikenda meteorolozi najavljuju oborine, pa obavještavamo vinogradare da izvrše tretiranje. Za preventivnu zaštitu od crne pjegavosti i peronospore vinove loze mogu se koristiti preventivni fungicidi na osnovi propineba (Antracol 70 WG), mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG), metirama (Polyram DF), folpeta (Folpan 80 WDG, Futura 50 WP) ili ditianona (Delan 700 WDG). U ovoj se fazi za zaštitu od crne pjegavosti i plamenjače vinove mogu koristiti i sistemično-preventivni pripravci na osnovi fosetila (Mikal Flash, Mikal Premium F).

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: suzana.slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Pepelnica Sumpor Kalinosul 80 WG Karathane Gold 350 EC Peronospora Crna pjegavost Propineb Ditianon Fosetil Mikal Flash Mikal Premium F. Suzana Slovic


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.