Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.04.2014. 12:00
  • Istarska

Zaštitite vinovu lozu od crne pjegavosti

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 42
  • 2
  • 0

Na praćenim lokalitetima gdje je vinova loza u fenofazi pojave prvih listića vinogradare upućujemo da, prije najavljenih oborina, izvrše zaštitu svojih nasada usmjerenu protiv uzročnika crne pjegavosti ili fomopsisa (Phomopsis viticola).

U vinogradima gdje su se pojavili ili je razvijeno 2-3 listića prednost dajemo organskim fungicidima kao što su: Polyram DF, Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb, Delan 700 WDG, Daconil 720 SC, Antracol WP 70 i dr. U vinogradima koji su u fenofazi vunastog pupa koristiti preparate na bazi bakra koje smo preporučili u prognozi od 25.03.2014.

Gore navedenim preparatima mogu se dodati i preparati na bazi sumpora (Chromosul, Kalinosul, Thiovit jet, Kossan WG, Cosavet DF i dr.) koji djeluju protiv pepelnice, lozinih grinja te smanjuju klijavost piknospora fomopsisa. Na lokalitetima gdje je ranijih godina zamijećen veći napad grinja potrebno je tretirati sa akaricidom npr. Demitan SC.

Vinogradari koji su upisani u Upisnik integriranih proizvođača također mogu koristiti gore navedene preparate, vodeći računa o tome da se Demitan DC može upotrijebiti najviše samo jedanput tijekom vegetacije. Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
Marina.Kocijancic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner