Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja kupine
  • 05.03.2024. 07:30

7 savjeta o sadnji kupine - razdvajanjem grma i reznicama

Dobro je imati kupinu u vrtu jer osim što je vrlo hranijva, njezini cvjetovi privlače pčele i druge oprašivače

Foto: Depositphotos/huertinadetoni
  • 3.571
  • 212
  • 0

Kupina je voćna biljka koja je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima, poput vitamina C i K. Njezini cvjetovi privlače pčele i druge oprašivače, što doprinosi bioraznolikosti i oprašivanju i okolnih biljaka. Otporne su i prilagodljive, a mogu rasti u različitim uvjetima. Vole nešto kiselije tlo i osunčano mjesto. 

Sadnja kupine osim u jesen, može se obaviti i u proljeće, bilo da se razmnožava dijeljenjem grma ili reznicama. Važno je da je tlo dovoljno vlažno. 

Sadnja razdvajanjem grma

  1. Izaberite zdrav i snažan grm kupine za dijeljenje. 
  2. Prostor oko njega očistite od korova kako biste olakšali pristup i rad.
  3. Iskopajte jarak oko grma na udaljenosti od otprilike 30-60 centimetara od stabljike. Pazite da pritom ne oštetite korijenje. 
  4. Pažljivo odvojite dio zajedno s korijenjem od glavnog grma. Pokušajte zadržati što više korijena kako biste osigurali uspješno presađivanje. Zatrpajte zemljom glavni grm. 
  5. Iskopajte rupu koja je dovoljno duboka i široka da u nju stane sve korijenje te ga pažljivo u nju smjestite te zalijte vodom. 
  6. Zagrnite zemlju, lagano utabajte i ponovo zalijte novoposađenu biljku kako biste potaknuli njezin razvoj. 
  7. Redovito zalijevajte i prihranjujte kako bi se uspješno prilagodila na novom mjestu.

Sadnja reznica

  1. Odaberite zdrav i snažan grm kupine s kojeg ćete uzeti reznice iz koje će se lako razviti korijenčići (poput ovih na naslovnoj fotografiji, op.ur.). Neka to bude zrela grančica koja nije previše tvrda, ali i ne premlada, duljine oko 15-20 centimetara.
  2. Koristite oštre vrtne škare ili poseban nož za rezidbu. Izrežite ih tako da svaka ima oko 3-5 pupoljaka. Reznice bi trebale biti zdrave i bez znakova bolesti ili oštećenja.
  3. Tlo u koje ćete ih posaditi treba biti rahlo, bogato hranjivima i dobro drenirano. Dodajte kompost ili organsko gnojivo po potrebi kako biste poboljšali plodnost.
  4. Zasadite reznice u pripremljeno tlo na dubinu od oko 5-10 centimetara te zalijte. Pazite da su pupoljci usmjereni prema gore. Razmak između reznica trebao bi biti oko 15-20 centimetara, ako ćete ih kasnije presađivati na drugo mjesto. 
  5. Nakon sadnje, ponovo ih dobro zalijte kako bi tlo bilo što vlažnije. Nastavite redovito zalijevati tijekom prvih nekoliko tjedana da bi se što bolje ukorijenile. 
  6. Uklanjate korov kako bi im omogućili optimalan rast. 
  7. U roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, trebale bi se uspješno ukorijeniti. Nakon toga ih možete presaditi na stalno mjesto u vrtu ili voćnjaku.

Tagovi

Sadnja kupine Sadnja reznica Razdvajanje grma Kupina u proljeće Ukorijenjivanje kupina Sadnica kupine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB