Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retrovegetacija
  • 21.09.2024. 12:00

Ako su voćke ponovo olistale, morate reagirati prije zime

Ako ne poduzmete mjere, otvaranje pupoljaka počet će u rano proljeće i uslijed travanjskih mrazeva dolazi do njihovog propadanja.

Foto: Bojan Kecman
  • 11.768
  • 597
  • 0

Retrovegetacija kod voćaka, odnosno ponovna pojava lisne mase nakon njenog opadanja, štetan je proces koji smanjuje otpornost biljaka na niske temperature, te one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika. 

Temperature su, kako smo nedavno pisali ove godine "prevarile" voćke, pa je listanje i cvjetanje koje se najčešće javlja krajem rujna i početkom listpada, zabilježeno znatno ranije, već početkom devetog mjeseca. 

Voćke ponovo cvjetaju, evo preporuka što učiniti u takvim nasadima

Ova pojava je uvjetovana toplijim vremenom i povećavanjem vlage u tlu. Kao posljedica, ranije počinje otvaranje pupoljaka u rano proljeće i uslijed travanjskih mrazeva dolazi do njihovog propadanja.

Na vrijeme reagirati

Kako bi spriječili pojavu retrovegetacije u voćnjaku potrebno je zaštititi biljku na vrijeme, navodi Aleksandar Misita iz PSSRS.

"Defolijacija se uglavnom događa zbog apsolutnog nevođenja mjera zaštite voćaka tijekom vegetacijskog perioda. Ima slučajeva da se to dogodi voćarima koji prestanu štititi voće uslijed nezainteresiranosti za voćnjak zbog neadekvatnog prinosa te godine", ističe ovaj savjetodavac pojasnivši da se to uglavnom događa kada se prestane s mjerama zaštite od lipnja pa do polovice srpnja.

Biljku zaštitite preparatima na bazi bakra

Vegetativna masa se zarazi nekim od patogena kao što su kod jabuka i krušaka čađava pjegavost i krastavost plodova, a šljiva, trešnja i višnja sa šupljikavosti lišća. Uslijed nekroze lišće opadne u srpnju i kolovozu, a novo počne izbijati u rujnu.

"Značajno je ovdje napomenuti da bi sa samo par tretmana kaptanom riješili ovaj problem", kaže Misita, napomenuvši da ako se retrovegetacija ipak dogodila moramo na vrijeme reagirati.

Zaštita prije mirovanja

U slučaju da je nešto malo pupoljaka tijekom rujna i listopada krenulo da se otvara, preporuka je da se u rano proljeće napravi intenzivnija rezidba kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila ravnotežu između rasta i rodnosti.

"U slučaju da je voćka jako olistala i većina lisne mase se nalazi na vrhovima stabala tu lisnu masu treba obavezno orezati prije zime", navodi savjetodavac, dodavši i kako višestruki rezovi na biljci se ponašaju kao otvorene rane koje su podložne raznim infekcijama.

Budući da su uvjeti za njihovo ostvarivanje u narednom periodu daleko uvećani, potrebno je, savjetuje, biljku zaštititi preparatima na bazi bakra. Ova vrsta preparata ima fungicidno i baktericidno djelovanje tako da biljka u potpunosti ulazi zaštićena u stanje mirovanja tijekom zimskog razdoblja. 


Tagovi

Retrovegetacija Listanje voćaka Cvjetanje voćaka Zimska rezidba Aleksandar Misita Savjetodavna služba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.