Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2024
  • 20.03.2024. 14:30
  • Zadarska, Pakoštane

Ante Vulin i Tomislav Čudina osvojili prve medalje za Hrvatsku u New Yorku

Prvi se pamte, kažu i ne kriju oduševljenje. Kako je Vulin od Oblice i Drobnice proizveo Santa Justinu i zašto je Čudina još kao dječak obećao baki Ljubici kako će, kad odraste, posaditi toliko maslina "da se svi mogu kupati u maslinovom ulju“?

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 845
  • 86
  • 0

Prve dvije zlatne medalje za Hrvatsku na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja (New York International Olive Oil Competition – NYIOOC 2024) u New Yorku osvojili su Ante Vulin (69) i Tomislav Čudina (45) maslinari iz Pakoštana.

"Prvi se pamte. Ovo je san snova“, ne kriju oduševljenje. "Drago nam je što doprinosimo uspjehu naše zemlje“, kaže Vulin. Njemu je ovo već treća za redom osvojena nagrada u New Yorku. "Meni i mojoj obitelji ovo puno znači. Potvrda kontinuiteta kvalitete“, ističe.

Vulin obrađuje 1.000 stabala

Sa članovima svoje obitelji obrađuje oko 1.000 stabala maslina, od kojih su njih 550 u punom. Maslinici su na više lokacija u Pakoštanima, tom, kako opisuje američki Olive Oil Times, "živopisnom dalmatinskom mjestu smještenom u središtu jadranske obale s jedinstvenim položajem između mora i Vranskog jezera“. To jezero je, ističu, ujedno i najveće u Hrvatskoj.

Anti Vulinu je zlatno odličje donijela njegova robna marka "Santa Justina“, vrhunsko iznimno voćno i umjereno pikantno ulje od autohtonih sorti Oblice i Drobnice.

Čudininih 99,75 od mogućih 100 bodova

Drugom, mlađem pakoštanskom laureatu Tomislavu Čudini ovo je druga za redom nagrada u New Yorku. Njegova nagrađena "Olea Viola“ intezivno je ekstra djevičansko maslinovo ulje zelene voćnosti, srednje pikantnosti i blage gorčine. Proizvedeno je od sorti Oblice, Pendolina i Leccina.

"Brao sam kad su plodovi bili optimalne zrelosti i potpuno zdravi“, kaže Tomislav. "Ovaj uspjeh mi puno znači, motivira me da se još ozbiljnije nastavim baviti maslinarstvom“, dodaje.

Za svoja ulja iz kampanje 2023./24. on je prije odličja u New Yorku, osvojio dvije šampinske titule i to najprije u Maškovića hanu, a potom i na nedavnom Noćnjaku u Zadru. Zanimljivo, njegova ekstra djevičanska ulja su na ova oba natjecanja osvojila isti broj bodova i to  99,75 od mogućih 100 bodova.

Obiteljski nadimak i nagrađena Olea Viola

Ljubav prema maslinama Tomislav je naslijedio od djeda Blaža. Ime svom obiteljskom gospodarstvu OPG Ćelin dao je prema obiteljskom nadimku. Nakon što je prvih 30 maslina naslijedio od djeda nastavio je kupovati zemlju i saditi masline. Sada ih ima oko 320, a cilj mu je dogurati do 1.000. Uz maslinarstvo bavi se i ugostiteljstvom što se međusobno dobro nadopunjuje. Njegov nagrađeni blend "Olea Viola“ od sorti Oblica i Leccina dobio je ime po baki Violi (Ljubici) koja ga je odgojila. Oca nije upoznao, a majka mu je umrla kad je imao 10 godina.

"Maslinovo ulje me othranilo. Još kao dječak volio sam 'toćkati' kruh u maslinovo ulje, a kako ga nismo imali dovoljno baka je dodavala sojino ulje“, povjerio nam je Tomislav. Prisjeća se i kako je baki rekao: "Kad odrastem posadit ću toliko maslina da ćemo se u maslinovom ulju moći svi kupati“.

Tim njegovim riječima i zaključujemo ovu priču o osvajačima prvih medalja za Hrvatsku na NYIOOC-u 2024. Podsjetimo još samo da su hrvatski maslinari lani osvojili ukupno 105 nagrada i zauzeli treće mjesto, odmah iza Italije i Španjolske.

Dnevno objavljuju rezultate za 40 ulja

Kako će se naši maslinari i njihova ulja plasirati na ovogodišnjem natjecanju u New Yorku pratit ćemo svakodnevno. Naime, za razliku od ostalih maslinarskih manifestacija, na NYIOOC-u prakticiraju, sportski kazano, turnirski način natjecanja.

U sudačkoj nadoknadi ostali bez srebra, ali svjetska bronca obranjena

Tako su, počevši od jučer (19. ožujka) u 13 sati, krenuli objavljivati prve rezultate i nastaviti će svaki dan po 40 njih sve dok krajem  travnja svi pristigli uzorci ne budu ocijenjeni i certificirani. Tek tada ćemo saznati tko je koliko odličja osvojio i kakav plasman će ostvariti naši i maslinari iz svih ostalih zemalja s područja sjeverne hemisfere koje sudjeluju na ovom prestižnom natjecanju. Što još reći nego: Naprid naši!


Tagovi

NYIOOC 2024 New York Ante Vulin Tomislav Čudina Zlato Pakoštane


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."