Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odgođeno cvjetanje
  • 17.09.2023. 18:00

Bakterije mogu odgoditi cvjetanje i smanjiti štetu od mraza?

Kako nove tehnologije mogu pomoći u stalnoj borbi s nepredvidivim vremenskim prilikama?

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 1.419
  • 95
  • 0

Mogu li bakterije usporiti cvjetanje voćaka i tako smanjiti oštećenja od noćnog mraza, pitanje je na koje odgovor pokušava pronaći osam studenata nizozemskog Sveučilišta i istraživačkog centra Wageningen (WUR), piše Nieuveoogst.

Pomoć bakterija i suvremene tehnologije

Ovi mladi ljudi su odložili svoje studije na više od šest mjeseci kako bi radili na rješenju zagonetke. Ideja je da se u laboratoriju razvije genetski modificirana bakterija Pseudomonas fluorescens koja potiče voćke da odgađaju trenutak cvjetanja. Tako bi se osigurala zaštita od noćnog mraza.

Proces cvjetanja voćaka je reguliran hormonima koji ga sprječavaju tijekom zime. Međutim, kada dođe do povećanja temperature, prednost dobivaju drugi hormoni koji potiču cvjetanje.

Studenti WUR-a razvijaju posebne bakterije u zemljištu koje proizvode dodatne hormone. Utvrđeno je da ih one prenose kroz korijenje drveća ako rastu oko njega. To može odgoditi vrijeme cvjetanja, ali ga neće potpuno potisnuti. Kada je potrebno, njihovo djelovanje se može isključiti.

Prilagodba DNK 

Ona ne pravi razliku između svog i stranog genetskog materijala što je osobina koju su iskoristili. Proizvodi navedeni hormon, koji se zatim ispušta u okolinu.

Sada se vrše prilagodbe njezinog DNK kako bi spriječili da nastavi rasti u divljini.

Studenti ovim radom sudjeluju i na međunarodnom iGEM natjecanju, na kojem timovi iz cijelog svijeta koriste sintetičku biologiju za rješavanje globalnih problema.


Tagovi

Šteta od mraza Cvjetnje voćaka Wageningen University & Research Bakterije usporavaju cvjetanje Sintetička biologija Hormoni u voćarstvu Pseudomonas fluorescens IGEM natjecanje Hormoni sprječavaju cvjetanej


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.