Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 17.09.2023. 13:30

Berba oraha moguća i uz pomoć atomizera

Plodovi oraha beru se ručno i pomoću tresača, a moguće ih je brati i pomoću atomizera. U svakom slučaju puno je bolje ako se grane ručno tresu, nego kada se koriste motke, zato što se tada oštećuju rodne grančice, starije grane i lišće.

Foto: Valerija Čolović (ilustracija)
  • 5.912
  • 336
  • 0

Berbu oraha možemo početi kada zeleni omotač (klapina) kod većine plodova omekša i pukne (na 75%) i sadržaj iz nje lako ispada.

Vrijeme zrenja je sortna odlika. Plodovi većine sorti i tipova oraha u našim uvjetima sazrijevaju 130 do 150 dana poslije zametanja, odnosno u drugoj polovci rujna i prvoj polovici listopada.

Berbu treba na vrijeme obaviti, jer prerano ubrani plodovi imaju manji randman jezgre i manje ulja u njoj, a i okus jezgre je lošiji. Ako se zakasni s berbom, ljuska i sama jezgra, naročito kišnih jeseni, potamni. U jezgri se može razviti i plijesan.

Kod kasne berbe prinose mogu desetkovati ptice, vjeverice i kukci

Ručna berba je najskuplja

Berba se može obaviti ručno, pomoću tresača, kao i pomoću atomizera.

Ručna berba je najskuplji i najnepogodniji način berbe oraha, naročito ako se mlati motkama. Njima se oštećuju rodne grančice, starije grane i lišće. Bolje je ako se grane ručno tresu (grana po grana). Osoba koja trese treba se popeti na drvo ili biti na platformi. Trešenje treba ponoviti poslije desetak dana, a potom ručno obrati plodove koji se i tada čvrsto drže za granu, odnosno kod kojih do tada klapina nije pukla. Oni se lako vade iz klapine ako se pet do sedam dana drže na hrpi jer za to vrijeme klapina ispuca.

Plod se lako vadi iz klapine ako se pet do sedam dana drži na hrpi, jer za to vrijeme klapina ispuca

Prije berbe oraha moraju se obaviti pripreme za lakše sakupljanje plodova. Ako je u nasadu provedena redovna obrada, tlo treba poravnati i povaljati, a ako se održava u vidu ledine (npr. kod pojedinačnih stabala, drvoreda i nasada na neravnim terenima), travu treba pokositi i iznijeti.

Tresač za orah i drugo voće

Brži, bolji i ekonomičniji način je berba pomoću tresača. Ima više tipova, a može se koristiti i tresač kojeg pokreće traktor preko kardana

Korištenjem tresača i sakupljača plodova koji radi na principu usisivača višestruko se povećava radni učinak i smanjuju troškovi proizvodnje. Da bi se mogli upotrijebiti strojevi za sakupljanje, tlo mora biti poravnato.

Tresač može pokretati traktor preko kardana 

Budući da sve sorte ne zriju istovremeno, a u nasadu zbog dobre oplodnje mora biti najmanje tri sorte, plodovi se beru u više navrata. Često se oni s jednog stabla beru u dva navrata, jer ne sazrijevaju istovremeno (na periferiji krune sazrijevaju ranije nego u njenoj unutrašnjosti). Primjenom fitohormona moguće je postići ujednačenije zrenje, što na većim plantažama treba koristiti.

Brže sazrijevanje i ujednačenost zrenja oraha mogu se postići primjenom etrela, pri čemu prije masovne primjene treba isprobati planiranu koncentraciju na manjem broju stabala zbog moguće fitotoksičnosti (otpadanje listova, na primjer). Moguća koncentracija se kreće od 500 do 1.000 ppm (1 dio aktivne tvari na milijun). Plodovi na stablu se tretiraju 10 - 27 dana prije berbe. Primjenom navedenog preparata postiže se ujednačenije i ranije zrenje pa se orasi mogu brati i dva do tri tjedna ranije. Klapina se s tretiranih plodova odvaja puno bolje, a olakšava se i mehanizirana berba, pa nisu potrebne tri do četiri probirne berbe, već se beru jednom ili u dva navrata.

Najekonomičnije rješenje - atomizer

Najbrža i najekonomičnija trešnja oraha je pomoću atomizera za zaštitu biljaka, što je uvedeno kao novina u berbi ovog voća (Korać M. i sar., 1998). Plodovi trebaju biti zreli tako da lako ispadaju iz klapine. Beru se u više navrata. Otresaju se jakom zračnom strujom iz "topa" atomizera, koji je uvijek okrenut unazad da stroj pri prolasku ne bi lomila one otresene.

I u ovom slučaju se plodovi sakupljaju usisivačima

I u ovom slučaju plodove treba sakupljati strojevima - sakupljačima plodova.

Sakupljene na bilo koji način treba oprati, kako bi se sa njih odstranila mrežica od nervature klapine, sluzave tvari koje nastaju pri fermentaciji klapine i druge nečistoće. Onda se peru da voda ne bi prodrla do jezgre, najbolje jakim mlazom vode.


Tagovi

Berba oraha Vrijeme berbe Načini berbe Berba uz pomoć atomizera Poravnato zemljište Sakupljanje plodova Usisavanje plodova


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.